UPDATE! O furtună a măturat Capitala câteva minute, provocând mari pagube

O furtună s-a abătut peste Bucureşti joi, în jurul orei 16.00, şi în numai câteva minute a rupt peste 100 de copaci, a avariat zeci de maşini şi acoperişuri, a doborât la pământ panouri publicitare şi cabine telefonice şi a rănit 17 persoane. Totul s-a întâmplat cu puţin înainte de ora 16.00: cerul s-a întunecat dintr-o dată, au pornit rafalele de vânt, apoi a venit grindina – în unele zone -, pentru câteva zeci de secunde, iar ploaia torenţială care a urmat a durat şi ea doar câteva minute, după aceea continuând să cadă liniştit – spre bucuria Apei Nova -, încă aproximativ o oră. ANM a emis la ora 15.40 o avertizare nowcasting Cod Portocaliu de vijelie valabilă între 15.45-16.20, dar furtuna a venit, practic, pe nepregătite şi s-a terminat foarte rapid.

UPDATE 1: Peste 700 de apeluri au fost primite, joi, la numărul unic de urgenţă 112, în numai 45 de minute de la începutul furtunii. 

Peste 600 de poliţişti rutieri şi de ordine publică, 180 de pompieri, precum şi 180 de autospeciale intervin pentru înlăturarea efectelor furtunii.

Potrivit MAI, în Bucureşti şi judeţele limitrofe s-au înregistrat 86 evenimente: 78 căderi de arbori, 3 panouri publicitare căzute, 5 elemente de infrastructură afectate (corturi, construcţii provizorii).

UPDATE 2, vineri, 24 mai: 18 persoane duse la spital, 140 de arbori doborâţi de vânt şi 21 de construcţii provizorii avariate. La 112 fiind anunţate 174 de incidente, potrivit datelor centralizate la MAI.

Update 3: Una dintre persoanele rănite a murit la spital.

La Iancului, pe Str. Locotenent Baican Ionescu, un copac a căzut peste o casă, iar acoperişul s-a făcut praf şi s-a prăbuşit peste cele două persoane aflate înăuntru, rănind una dintre ele.

Acoperişuri au fost avariate şi în alte zone ale Capitalei, fie din cauza copacilor prăbuşiţi, fie zburate pur şi simplu de rafalele de vânt. La fosta Şcoală nr. 80, din zona Dristor – clădire de patrimoniu -, acoperişul a fost smuls de vânt.

În Sectorul 5, doi copaci prăbuşiţi au avariat o reţea de gaze la intersecţia Petre Ispirescu-Mărgeanului şi au rupt gardul unei grădiniţe.

Acoperişul Pieţei Sudului a fost luat de vânt

În Sectorul 4 sunt 63 de copaci căzuţi – “verzi, nu uscaţi”, potrivit primarului Cristian Popescu-Piedone -, iar 10 maşini au fost avariate. Schelele au căzut de la un bloc aflat în reabilitare pe Bdul Dimitrie cantemir. iar mai multe acoperişuri au suferit stricăciuni.

Pe B-dul Preciziei, un copac au căzut peste 5 maşini. Alte două autoturisme au fost avariate în zona Arenele Romane, iar pompierii intervin pentru înlăturarea efectelor furtunii cu autospeciale de descarcerare şi respectiv de stingere cu apă şi spumă.

Mai multe cabluri electrice au căzut pe trotuar în zona Antiaeriană, unde ISU Bucureşti a trimis o autospecială pentru a interveni în cazul în care izbucneşte un incendiu.

Un cort imens în care se desfăşura un târg de haine, amplasat la Baba Novac, a fost spulberat de vânt şi împrăştiat pe o rază de 50 de metri. Doi oameni au fost răniţi, potrivit Poliţiei.

Răniţi cu traumatisme cranio-cerebrale

Dintre cei 17 răniţii transportaţi la spital: o femeie se afla pe strada Ziduri Moşi a fost rănită şi are un traumatism cranio-cerebral, un bărbat a fost rănit în zona Colentina şi un echipaj se află la faţa locului, două persoane în zona de la metrou Piaţa Unirii, un bărbat din zona Colentina, 4 persoane la Baba Novac, a anunţat, dr. Alis Grasu, managerul Ambulanţei.

SMURD a preluat 8 victime cu traumatisme la nivelul capului şi le-a transportat la spital, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Bucureşti, Daniel Vasile. El a mai anunţat că în zona Parcului IOR se află copaci prăbuşiţi peste maşini.

Potrivit televiziunilor de ştiri, sunt foarte multe apeluri lăsate în aşteptare la 112.

Tramvaie pe trasee deviate

Tramvaiele 23 şi 27 circulă deviat, după ce în intersecţia Mihai Bravu cu Calea Dudeşti s-a prăbuşit peste reţeaua de contact. Şi troleibuzele 86 şi 90 au avut de suferit, din cauza unor crengi rupte şi agăţate de firele de contact, însă situaţia s-a remediat într-o jumătate de oră.

Circa 100 de poliţişti rutieri se află pe arterele importante de circulaţie, pentru a fluidiza traficul care se desfăşoară cu dificultate.

La Aeroportul Otopeni au fost redirecţionate spre Constanţa 4 avioane (curse care veneau de la Londra, Barcelona, Timişoara şi Iaşi), toate aparţinând TAROM. Ele vor reveni în cursul serii la Bucureşti.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.