Oprescu dă „un nimic” pe curăţenia de primăvară: 300.000 de euro

Primarul general Sorin Oprescu anunţă începerea curăţeniei de primăvară în Bucureşti, operaţiune ce se va derula de săptămâna viitoare până la sfârşitul lui martie şi pentru care va da din banii bucureştenilor „un nimic”: 300.000 de euro. Fondurile se vor duce, în mare parte, la asfaltatorii care vor pune „plombe definitive” şi la operatorii de salubritate. Iar cum aceştia din urmă nu vor putea ajunge „în toate cotloanele”, edilul-şef le va pune la dispoziţie var şi pomişori asociaţiilor de proprietari „care nu pot”. Problema este că exact acelaşi lucru îl fac şi primarii de sector, cu alţi bani, tot de la locuitorii Capitalei.

“Nu cred că o să se ducă mai mult de 250-300.000 de euro. Asta înseamnă nimic pentru oraş, înseamnă cu adevărat ceva dacă te apuci să pui numai zambile”, a spus Sorin Oprescu, luni, după şedinţa comandamentului pentru curăţenia de primăvară.

Primarul general vrea să „revigoreze” colaborarea cu ONG-urile „de profil”, prin intermediul cărora să le acorde asociaţiilor de proprietari materiale pentru văruirea scărilor blocurilor sau pentru repararea gărduleţelor, iar acolo unde este cazul, chiar şi seminţe de iarbă „pentru verdele din jurul blocurilor”.

“Nu pot să ajung cu operatorii de curăţenie în toate locurile, în toate cotloanele, să pot să pun pomi sau să pot să pun iarbă”, a argumentat Sorin Oprescu.

Cetăţenii vor putea să se adreseze pentru toate problemele ce privesc activităţile de curăţenie de primavară, la Dispeceratul PMB, la numerele de telefon:

* 021.305.55.50

* 021.305.55.00/ int. 1112

* 021.305.55.55/ int. 1112

parc, pomi, salubrizare 45-foto Jean-Mihai PALSU

Lucrătorii de la salubrizare au ordin să măture mecanizat şi să spele arterele de circulaţie, inclusiv parcările şi trotuarele, şă inlocuiască, acolo unde este cazul, coşurile de gunoi, containerele pentru deşeuri, să evacueze deşeurile voluminoase şi pe cele electrice de la populaţie, dar şi să colecteze resturile vegetale şi alte tipuri de gunoi din gospodăriile individuale.

Parcuri lună de 1 Mai

Edilul-şef a cerut Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement să pregătească parcurile şi lacurile pentru 1 Mai, cu amenajarea şi refacerea aleilor şi spaţiile verzi, toaletarea copacilor şi montarea „în număr suficient” a coşurilor pentru deşeuri.

parc18-foto Jean-Mihai PALSU

Apa Nova are sarcina să verifice gurile de canal pentru a se evita eventualele inundaţii. Acţiune inutilă, atât timp cât intersecţiile sunt tot o baltă la cea mai mică ploaie. “Am cerut verificarea gurilor de canal, pentru că imediat după iarnă acestea sunt înfundate de praf, de noroi, de substanţe antiderapante, iar acum începe sezonul ploilor. Trebuie curăţate, să nu fie înfundate, pentru a nu mai avea bălţile pe care le ştim deja după fiecare ploaie”, a precizat Oprescu.

El a amintit şi despre începerea campaniei de dezinsecţie şi deratizare, ce trebuie începută „cu trei săptămâni înainte să apară soarele, să se nască ţânţarul”. Dar cum meteorologii anunţă ploi, s-ar putea ca operaţiunea să fie mai dificilă decât în alţi ani.

Asfaltatorii, la plombat

Oprescu i-a convocat pentru lunea viitoare pe reprezentanţii firmelor de asfaltare, cărora le va cere “să-şi pornească staţiile de asfalt”, pentru a putea „repara definitiv” gropile apărute în carosabil în iarnă. Asta pe bulevardele şi străzile aflate în administrarea municipalităţii (cele pe care circulă mijloacele de transport ale RATB), căci celelalte intră în sarcina sectoarelor.

lucrari, reparatii trotuare-foto Jean-Mihai PALSU

De asemenea, edilul-sef a dat ordin să se finalizeze refacerea trotuarelor sparte de intervenţiile la reţelele edilitare, acordându-se prioritate marilor bulevarde şi continuând cu străzile secundare.

Administraţa Străzilor va începe refacerea marcajele rutiere, operaţiune amânată de 2 ani, după ce firma câştigătoare a licitaţiei a fost contestată în justiţie şi procesul s-a sfârşit abia în ianuarie anul acesta.

Tot Administraţia Străzilor trebuie „să accelerze” lucrările de refacere a sistemului rutier pe străzile din Sectorul 5, unde municipalitatea a realizat deja reţelele edilitare: Bătăşani, Braniştea, Carelor, C-tin Conţescu, Curtea de Argeş, Drumul Vultureşti, prelungirea Floare de Gheaţă, Găeşti, Garoafei, Glavacioc, Grindu, Gura Padinii, Herculane, Mândreşti, Nefliului, Negoiţă Târgovişteanu, Neptun, Pecinişca, Penteleu, Periniţa, Piatra Olt, Piteşti, Ruscăi, Sântana, Sântimbru, Slatina, Sufaru Gheorghe, Tălmaci, Târgoviştei, Teiuş, Topleţ, Valea Timişului, Vârtejului, precum şi pe Şos. Bucureşti-Măgurele, până la limita administrativă.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua! Citind aceste randuri ma gandesc la generatia “cu cheia de gat” din care fac parte cu mandrie. Noi am stiut ce inseamna “verdeata” dintre blocuri, am stiu sa ne jucam pe alei cu iarba si copaci curati. Mai nou nu reusim sa mergem pe trotuare curate, nu ma intlegeti gresit, insa, ne plimbam cu copii pe trotuarele din fata blocurilor si “jalonam” printre mizeriile animalelor. Pacat!Poate totusi o asemnea curatenia va aduce si ceva bun!
    O primavara frumoasa tuturor!

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.