Taxă pentru mașinile neînmatriculate în București și Ilfov, din 2020

Primăria Capitalei va introduce, de la începutul anului 2020, vinietă de 10 lei pe zi sau 1.900 lei pe an pentru mașinile care nu sunt înmatriculate în București și Ilfov și care doresc să circule în Capitală, iar toate vehiculele poluante (non-euro, euro 1 și euro 2), indiferent că le aparțin sau nu bucureștenilor, vor fi interzise în centrul orașului.

 
În plus, mașinile non euro, euro 1, 2 și 3 înmatriculate în București și Ilfov nu vor mai avea acces în centru decât contra unei taxe, începând cu 3 ianuarie 2020,, Gabriela Firea, a anunțat, în 14 august, instituirea, de la 1 ianuarie 2020, a anunțat, în 14 august, primarul general Gabriela Firea.
 
Zona centrală a fost denumită „Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului (ZACA)” și este delimitată de: P-ta Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – şos. Ștefan cel Mare – str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian – /bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Șincai – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă – bd. Mărășești – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – str. Izvor – str. B.P. Haşdeu – str. Vasile Pârvan – str. Berzei – str. Buzești – P-ta Victoriei, inclusiv limitele acestuia.
 
Vor fi scutite de aceste prevederi numai autovehiculele care aparțin serviciilor publice comunitare, pentru situații de urgență, ambulanța, SMURD, pompieri ece, plus altele prevazute de legislația de specialitate, care se regăsesc în proiectul aflat în dezbatere publică.
 
„Concret, vom introduce vinieta electronică pentru circulația rutieră pe drumurile publice din București. Prima categorie: pentru autoturismele înmatriculate în alte orașe sau state care tranzitează capitală, se va achiziționa vinieta electronică Oxigen-B (București) de acces pentru o zi care va costă 10 lei, iar pentru un an 1.900 lei. Dacă autoturismele înmatriculate în alte orașe sau țări sunt și cu grad ridicat de poluare, adică Non euro, Euro 1, Euro 2 vor fi complet interzise în Centrul Capitalei (pe care îl voi defini)”, a declarat Gabriela Firea.
 
„Excepția fac doar mașinile din județul Ilfov unde în cea mai mare parte locuiesc tot bucureșteni și reprezintă zona metropolitan a capitalei. Pentru autovehicule din țară, precum și înmatriculate în Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, cu normă de poluare Euro 3, accesul este permis numai în urmă achiziţionării unei viniete electronice de tip Oxigen-C (adică Centru) adică 75 de lei/luna și 900 lei pe an. A două măsură se referă la autoturismele înmatriculate în București și Ilfov, cu grad mare de poluare: Non Euro, Euro 1, Euro 2, care, că și cele înmatriculate în alte orașe sau state, vor fi interzise în Zona Centrală a capitalei care, de altfel, suferă cel mai mult din cauza poluării intense”, a adăugat edilul.
 
Autovehiculele cu norma de poluare Euro 3, 4, 5 și 6, hibride sau electrice au acces pe toate străzile și bulevardele din București.
 
Toate mașinile vor fi monitorizate prin intermediul a 58 de camere video din zona centrală și 146 de camere în restul orașului. 
 
Potrivit datelor furnizate de Gabriela Firea, în București și Ilfov sunt înmatriculate:  
  • 261 autoturisme non euro
  • 7.000 de mașini Euro 1113.000 – Euro 2
  • 213.000 de mașini Euro 3440.000 Euro 4
  • 253.000 de mașini Euro 5
  • 331.000 de mașini Euro 6.

Edilul a precizat că în București există 1,6 milioane de mașini, iar orașul este tranzitat zilnic de încă o jumătate de milion de autovehicule, venite din țară, dar și din străinătate.

Proiectul de Hotărâre CGMB a fost lansat în dezbatere publică pentru 45 de zile, iar la finalul lunii septembrie va fi supus aprobării Consiliului General al Municipiului București.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.