Taximetristii isi impart Bucurestiul. Deocamdata cu proteste

Modificarea Legii 38/2003 – a taximetriei -, trecuta recent de Comisia de Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor si intrata la vot in Parlament, ii scoate la protest pe toti taximetristii din Bucuresti, dar si pe cei din Ilfov. Primii saluta scoaterea din Capitala a celor care detin autorizatii eliberate de primariile ilfovene, iar ceilalti reclama ca li se interzice dreptul la munca si ca vor ramane pe drumuri peste 2.000 de familii daca nu mai pot sa-si desfasoarea activitatea in Bucuresti. Desigur, bucurestenii nu inteleg mare lucru din aceste proteste si nici nu-i prea intereseaza. Ei vor constata doar ca traficul este blocat in oras de mii de taximetristi care isi cer drepturile. Si mai stiu ca apeleaza din ce in ce mai rar la taxi – nu doar din cauza crizei economice, ci si a serviciilor de proasta calitate. In plus,  s-au cam prins, de-a lungul timpului, la ce firme merita sa apelezi cand ai nevoie de o masina si pe care trebuie sa le ocolesti, dupa ce te-ai simtit pacalit.

Organizatiile patronale s-au impartit in doua tabere si se acuza reciproc de interese personale pe care le-ar avea liderii lor impreuna cu senatori, deputati si presedinti de consilii judetene. Desigur, fiecare dintre ele se simte mai reprezentativa la nivel national.

Asociatia Profesionala a Transportatorilor in Regim de Taxi si Inchiriere (APTRTI) si Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) sunt impotriva modificarilor, sustinand ca taximetristilor din Ilfov trebuie sa li se permita sa opereze si in Bucuresti. Protestul lor, anuntat initial pentru zilele de 27, 28 si 29 martie in fata sediului Primariei Capitalei, a fost mutat in fata cladirii Parlamentului, la intrarea spre Capera Deputatilor (intrarea Izvor), pentru ziua de marti, 27 martie, intre orele 10.00 – 14.00.

Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), Camera Taximetristilor din Municipiul Bucuresti (CTMB), Asociatia Nationala a Operatorilor de Transport in Regim de Taxi (ANPOTRT) si Asociatia  Nationala a Transportatorilor si Taximetristilor Independenti (ANTTI) sustin modificarile Legii taximetriei asa cum au fost ele stabilite in Comisia de Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor, cu argumentul ca se elimina pirateria din serviciul de taximetrie.

Si ANTTI anuntase, initial, mitinguri timp de 3 zile in fata sediului Primariei Capitalei, dar a renuntat la ele dupa ce, impreuna cu COTAR, au primit autorizatie pentru organizarea manifestatiilor Piata Constitutiei, miercuri si joi, intre orele 10.00 – 14.00. Mitingurile vor fi urmate de marsuri de protest pe traseul: Bd. Natiunile Unite – Unirii – Universitate – P-ta Romana – P-ta Victoriei, B-dul Titulescu – Podul Basarab – Splaiul Independentei – Primaria Municipiului Bucuresti.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU   

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.