DOCUMENT. CGMB a aprobat „Rabla pentru taximetre”

Toate taxiurile vechi din Capitală vor fi înnoite, printr-un program „Rabla” adoptat, în 17 septembrie, de Consiliul General al Municipiului București (CGMB), la propunerea primarului general Gabriela Firea.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

Prin acest program, Municipalitatea Bucureștiului va acorda, în următoarii doi ani, 5.500 de eco-vouchere pentru taximetre. Cei care dețin maşini în regim de taxi vor primi 3.000 de euro în lei, la cursul BNR, pentru achiziţionarea unor maşini care nu poluează.

Pentru început, în anul 2020 vor fi acordate 3.000 de eco-vouchere, apoi și celelalte 2.500, în anul 2021.

Proiectul a fost votat de 30 de consilieri, iar 12 s-au declarat împotrivă. 

Primarul general a afirmată că, din totalul de 10.055 de licenţe pe care le are municipiul Bucureşti, 7.500 sunt legale şi regulamentare, celelalte fiind în diverse stadii litigioase.

„Din aceste 7.500 de taximetre, 5.500 sunt poluante. Aici încearcă proiectul nostru să rezolve problema poluării şi ţintim direct din 1 ianuarie 2020 acordarea a 3.000 de vouchere eco-vouchere pentru taximetre în programul Rabla taxi urmând ca anul următor să fie acordate şi celelalte 2.500 de eco-vouchere pentru taximetre”, a spus primarul general.

Gabriela Firea admite că efortul financiar ar putea fi caracterizat ca fiind mare, dar susține că acesta este important pentru sănătatea locuitorilor. 

În plus, primarul Capitalei consideră că este important ca taximetriştii să primească eco-vouchere, deoarece aceştia fac aproximativ 150 de kilometri pe zi şi majoritatea maşinilor sunt uzate.

„Aşa cum ştiţi, Capitala dar şi alte câteva oraşe importante din ţară au primit avertisment de infrigement de la Comisia Europeană. Nu doar de frica sumelor pe care urmează să le plătim dacă se activează infrigementul, dar pentru viaţa şi sănătatea locuitorilor din municipiul Bucureşti, cât şi pentru turiştii care ne vizitează, cred că trebuie să luăm foarte în serios, aşa cum am făcut-o şi în ultimii doi-trei ani problema poluării şi să venim cu proiecte ţintite şi propuneri concrete. Astăzi propun dezbaterii şi aprobării Consiliului General un proiect de denumit Rabla pentru taximetre. Este vorba despre acordarea de sprijin financiar în valoare de 3.000 de euro în lei la cursul BNR tuturor taximetriştilor care deţin în acest moment autoturisme poluante. Trebuie să recunoaştem faptul că un cetăţean care are un autoturism poluant face două-trei maximum patru drumuri pe zi în medie potrivit analizelor pe care le avem de la Direcţia de Transporturi, adică 30 de km într-o zi, pe când un taximetrist poate să ajungă şi la 150 de km pe zi”, a spus Gabriela Firea.

Primăria Capitalei a elaborat un nou Regulament pentru taximetrie, care în prezent se află la avizare la Consiliul Concurenței. Municipalitatea intenționează ca, prin măsurile luate, într-un viitor apropiat să circule în centrul orașului numai mașini euro 6, hibrid sau electrice. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.