Companiile mici, vizate de organizatiile infractionale

Editia din luna aprilie a buletinului informativ al TAPA EMEA, Vigilant, aduce o data mai mult in atentia intregii Europe activitatile infractionale din lumea transporturilor ai caror autori provin din Estul continentului. Iar temerile privind infiltrarea organizatiilor infractionale in companii de dimensiuni mici din aceasta regiune sunt in crestere…

Recent, compania de consultanta Wim Dekeyser a realizat un raport care arata faptul ca firmele de transport si de asigurari din Belgia sufera pierderi mai mari din cauza furturilor din afara acestei tari decat din cauza evenimentelor de acest tip produse intre granitele nationale. Incepand din 2010, preluarile frauduloase de marfa au inregistrat cresteri anuale semnificative, ajungand de la 6% la 31% in 2014. Iar in 86% din cazuri faptasii au fost originari din tari ale Europei de Est, din care 52% din Slovacia si 14% din Republica Ceha. Raportul exprima, totodata, temeri in legatura cu conexiunea dintre falsii transportatori si bursele electronice de transport. „Acest tip de infractiuni continua sa genereze ingrijorari peste tot in Europa. Una dintre temerile majore pentru viitor tine de faptul ca structurile de crima organizata vor penetra sau vor prelua companii mici de transport din Estul si Centrul Europei – din Slovacia, Ungaria, Romania, chiar si din Serbia sau Bosnia – si, de asemenea, din Sudul Italiei. Si este imposibil de detectat la timp o asemenea schimbare de proprietate/management. Operatorii burselor electronice de transport trebuie sa fie constienti de gravitatea acestei probleme; altfel, le-ar putea afecta iremediabil afacerea. Consideram ca operatorii site-urilor ar trebui sa accepte un oarecare grad de raspundere, altfel va deveni imposibil sa-si apere modelul de afacere”, se arata in raport. Wim Dekeyser a contactat patru astfel de burse din Europa pentru a discuta situatia, dar nu a reusit sa obtina nicio reactie utila in privinta acestor probleme. „Atunci cand site-urile isi mentin pozitia de a nu-si asuma niciun fel de raspundere, afacerea lor se va afla sub o presiune in crestere”. Cele 28 de cazuri raportate in 2014 care au implicat un transportator fals au generat pierderi de 2.105.173 euro. Raportul subliniaza, de asemenea, frecventa cazurilor in care bande din Estul Europei „confisca” ansambluri intregi de vehicule, nu mai putin de 100 de camioane fiind furate in Belgia de bande din Lituania, pe parcursul unui singur an.

Peste 9 milioane euro in martie

La nivel international, in luna martie au fost raportate catre IIS in total 77 incidente. Numai in noua cazuri a fost raportata valoarea pagubelor, acestea totalizand 10.560.000 euro. Cea mai spectaculoasa infractiune a lunii s-a inregistrat in Franta, in Avallon, unde 15 indivizi mascati au atacat mai multe vehicule de transport valori oprite la punctul de achitare a taxei de autostrada Auxerre. Hotii au disparut cu diamante, bijuterii si opere de arta in valoare de 9 milioane euro. In privinta altor categorii de produse sustrase in luna martie la nivel european, in 57% dintre cazuri nu a fost specificata nicio categorie. In rest, in sase cazuri au fost furate produse electronice, tigari in 5 cazuri, imbracaminte si incaltaminte – 5 cazuri. 39 au fost furturi din vehicule (50,6% din totalul de cazuri) si 30 de furturi de vehicule. In 47 de cazuri nu a fost precizat niciun modus operandi, 29 de cazuri fiind de spargeri (37,6%). Olanda a raportat catre IIS 47 din cele 77 cazuri. Pe locul al doilea s-a situat Marea Britanie, cu 14 incidente. Cate trei incidente au fost raportate de catre Franta, Germania, Italia si Africa de Sud si cate unul de catre Belgia, Danemarca, Irlanda si Spania. 48% dintre incidentele raportate in martie au avut loc in parcari nesecurizate.

Bandele „nomade” Est-europene raman principala cauza a furturilor din parcarile de pe autostrazi, dupa care bunurile sunt trimise rapid catre Est.

Raluca MIHAILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.