Cel mai bun şofer profesionist

IFPTR şi UNTRR au organizat în perioada 21-22 septembrie „The Most Beautiful Truck and Chopper Festival“ la Sânpaul – Târgu Mureş. Evenimentul a însemnat şi lansarea în premieră a competiţiei pentru cel mai bun şofer profesionist.

A fost o îmbinare interesantă între camioane tunate, motociclete şi un concurs naţional pentru şoferi, întregul eveniment sintetizând pasiunea. „Acest eveniment şi-a dorit să fie o continuare şi o dezvoltare a ideii de celebrare a profesiei de transportator, îmbinată cu pasiunea pentru acest domeniu. Mulţi fac transporturi pentru bani, dar sunt şi persoane care realizează această meserie din pasiune“, a precizat Radu Dinescu, secretar general UNTRR.

Peste 1.000 de şoferi înscrişi

Deşi aflat la prima ediţie, concursul pentru cel mai bun şofer profesionist a beneficiat de multă atenţie. Astfel, peste o mie de şoferi s-au înscris, concurând în prima etapă, ce a constat într-un test online. Practic, au fost 25 de întrebări, având ca tematică exploatarea raţională a vehiculelor. Primii 31 de şoferi clasaţi au intrat în cea de-a doua etapă, ce s-a desfăşurat în prima zi a evenimentului. A fost vorba, de asemenea, de un test tip grilă, în regim asistat de calculator, având 20 de întrebări, care au vizat evaluarea cunoştinţelor participanţilor în domeniul conducerii raţionale a autovehiculelor. „Obiectivul nostru este acela de a încuraja competiţia şi încercăm prin demersurile noastre să dăm semnale pertinente despre ceea ce înseamnă valorile autentice în exercitarea profesiei de transportator. Tematica nu a fost întâmplător aleasă. Au fost urmărite acele aspecte determinante în profesia de şofer şi care asigură excelenţa în ceea ce priveşte exercitarea acestei profesii“, a explicat Sandor Gabor, preşedinte IFPTR. Primii 18 şoferi au intrat în etapa a treia. Practic, o semifinală reprezentată de o probă practică axată pe siguranţă rutieră. Conducătorii auto au fost evaluaţi din punct de vedere al capacităţii de concentrare a atenţiei, judecată corectă în diverse situaţii întâlnite în trafic, respectiv îndemânarea la volan. Şi această probă a avut loc tot în prima zi a festivalului. În finală au intrat primii patru clasaţi. Desfăşurată în cea de-a doua zi a evenimentului, această etapă a constat, de asemenea, într-o probă practică, de arimare. Câştigătorul concursului „Cel mai bun şofer profesionist“ a fost Gheorghe Marian Oprea (Braşov), cu un total de 74,5 puncte, dintr-un maxim de 100 puncte posibile. Locurile doi şi trei au fost ocupate de Marian Adrian Nemeş (Maramureş), cu 72,4 puncte, respectiv Attila Istvan Balint (Covasna), cu 71,9 puncte. „Avem şansa să dăm un semnal profesionist în ceea ce priveşte exercitarea profesiei de şofer. Dorim să încurajăm valorile autentice, să stabilim repere de referinţă atât în axercitarea profesiei de şofer, cât şi în cea de operator de transport respectabil“, a completat preşedintele IFPTR. Organizatorii concursului se aşteaptă ca interesul pentru această competiţie să crească la ediţiile viitoare, promiţând probe inedite. Fără îndoială, cel mai important aspect legat de acest concurs este oportunitatea de a îmbunătăţi imaginea profesiei de şofer, subliniind cuantumul important de cunoştinţe teoretice şi abilităţi practice pe care un conducător auto profesionist trebuie să le deţină în ziua de azi.

Cel mai frumos camion

În paralel cu competiţia şoferilor, s-a desfăşurat concursul pentru cel mai frumos camion. Şi trebuie spus că toţi cei prezenţi la festival au avut ce admira. Au fost expuse câteva zeci de camioane a căror frumuseţe demonstrează că şi în România un camion poate fi transformat într-un spectacol. Pasiunea proprietarilor acestor vehicule este dovedită inclusiv de faptul că pregătirea unui camion pentru o asemenea competiţie durează câteva luni şi implică şi costuri de zeci de mii de euro. Locul I pentru „Cel Mai Frumos Camion“ a fost obţinut de Ioan Nagl – Ost Transport, cu un Scania R 500, întruchipând tema filmului „Iron Man“. Transformarea camionului, realizată chiar de către proprietar, demonstrează experienţa acumulată de-a lungul anilor în această activitate, conceptul îmbinându-se armonios atât în exteriorul, cât şi în interiorul autovehiculului. Locul II a fost ocupat de către Dorel Gheorghe Todoca, cu un Mercedes-Benz Actros, iar locul III de Dan Bejusca cu un Scania R 500.

Precizăm faptul că premiile acordate cu ocazia festivalului au fost consistente depăşind în valoare peste 22.000 de euro.

Gheorghe Vlase, patron Vlase Spedition, membru în juriul concursului
„Cel mai bun şofer profesionist“: „Dorinţa acestui concurs este aceea de a transmite faptul că, în ciuda crizei financiare, pasiunea în acest domeniu nu a dispărut. Totodată, încercăm să inducem şoferilor profesionişti ideea de profesionalism, onestitate şi bun simţ“.

Sandor Gabor, preşedinte IFPTR: „Avem convingerea că acest concurs şi-a atins scopul primordial, acela de a fi conturat şi transmis un mesaj coerent de profesionalism, ce poate contribui la consacrarea excelenţei în exercitarea ocupaţiei de conducător auto profesionist“.

Radu BORCESCU

radu.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.