De la monitorizare, la automatizare

Telematica și soluțiile digitale contribuie în mod semnificativ la transformarea prin care trece industria auto în prezent. Am stat de vorbă despre provocările și tendințele pieței, în acest domeniu, cu Peter Bal, business leader soluții pentru flote WABCO pentru regiunea EMEA.

Peter Bal este business leader EMEA pentru soluții de flotă WABCO. Deține diplome în inginerie și administrarea afacerilor și s-a alăturat companiei WABCO în 2007, în calitate de chief information officer. În 2009, poziția sa în cadrul WABCO s-a extins la vice-președinte, cu sarcini în optimizarea proceselor administrative. Din mai 2017, a condus nou creata Unitate de Business pentru Servicii Digitale pentru Clienți, care se concentrează pe creșterea domeniului soluțiilor de management al flotelor de la WABCO, la nivel global, și pe dezvoltarea de servicii digitale pentru noi clienți.

Ziua Cargo: Ce aspecte ar trebui să acopere soluțiile telematice moderne?

Peter Bal: Știm faptul că tehnologia și sistemele IT pătrund tot mai mult și mai rapid în industria transporturilor, pentru a controla uriașa cantitate de date care se vehiculează în supply chain. Aceasta nu este o misiune ușoară, dacă iei în considerare numărul mare de activități cu care operatorii jonglează în fiecare zi. Iar, pe măsură ce industria evoluează, sistemele telematice vor trebui să fie deschizătoare de drumuri atât pentru menținerea, cât și pentru posibilitatea atingerii unor noi niveluri de eficiență în operare.

Acest lucru înseamnă nu numai că va trebui să continuăm cu inovația în tehnologie, prin creșterea gradului de utilizare a soluțiilor cloud și IoT (internetul lucrurilor), ci și să ne asigurăm că putem evolua, în condițiile unei piețe în schimbare permanentă. Aceasta include, de exemplu, să ne sprijinim clienții să facă față noilor provocări logistice antrenate de creșterea cererii în comerțul electronic.

Provocarea noastră de astăzi este că, pe măsură ce crește numărul furnizorilor de diferite soluții pentru domeniul transporturilor, apare riscul ca flotele să adopte platforme tehnologice diferite, neconectate între ele.

Necesitatea unei platforme singulare, care să le ofere flotelor accesibilitate la date și să asigure conectarea diferitelor aspecte ale operațiunilor lor, devine un factor cheie. WABCO inovează în mod continuu în acest spațiu și își extinde oferta curentă, inclusiv prin introducerea, în ultimul an, a unei soluții avansate de management, prin sisteme de diagnosticare de la distanță și prin inovații pentru trailere, ceea ce a extins în mod semnificativ abilitatea platformei singulare de a le oferi o vizibilitate conectată și completă clienților noștri.

Mai departe, ar trebui să nu subestimăm importanța capacității de a integra instrumente furnizate de către terți. Tehnologii partenere de cea mai bună calitate vor propulsa Telematica 2.0.

Un factor cheie al succesului va fi neutralitatea față de mărci și vehicule, în telematică.

Multe flote operează, astăzi, cu un parc de capete tractor și semiremorci multi-brand (cu atât mai mult cu cât încep să lucreze cu șoferi independenți). Dacă vor să fie eficienți, va fi necesar să se asigure că acestea vor putea fi administrate de pe o singură platformă.

În fine, sistemele telematice moderne trebuie să fie scalabile. Dimensiunile flotelor vor varia de la câteva unități, la zeci de mii de vehicule. Deși multe dintre necesitățile lor sunt similare, mărimea și scopul flotei vor determina instrumentele care le sunt necesare. Astăzi, WABCO oferă sisteme telematice pentru flote mai mari, precum și o soluție FMS pe baza unei aplicații, denumită TRAXEETM, dedicată flotelor mai mici.

De la supravegherea flotei, la alerte automate în privința anomaliilor, care sunt cerințele pieței, în prezent?

Piața cunoaște, în prezent, o evoluție disruptivă foarte rapidă. Credem într-o platformă singulară care să includă toate elementele de top ale portofoliului WABCO de tehnologii, dezvoltată cu parteneri lideri ai industriei. Și am lucrat din greu pentru a dezvolta această ofertă. Printre elemente importante introduse în ultimul an, se numără: îmbunătățirea managementului combustibilului, un management mai bun al trailerelor, diagnosticare de la distanță și soluția pentru flote mici și mijlocii. Toate acestea au contribuit la îmbunătățirea abilității clienților noștri de a realiza activități mai suple, mai ecologice și mai sigure.

Având în vedere că trailere ocupă din ce în ce mai mult un loc central în ceea ce privește îmbunătățirea eficienței, am introdus sistemul TX-TRAILERPULSE™, o soluție de monitorizare și diagnosticare de la distanță. Alături de TX-TRAILERFIT™, combină urmărirea trailerelor cu diagnosticarea avansată de la distanță, la un cost care permite utilizarea pe toată flota și pe toate tipurile de trailere. Conectată direct la sistemul electronic de frânare al trailerului (TEBS), soluția colectează și procesează datele de diagnosticare din TEB și de la nivelul altor sisteme ale trailerului, prin intermediul unui portal web.

Pentru a ne ajuta clienții să obțină o eficiență mai înaltă a consumului de combustibil, am lansat TX-FUELCOMPASS, o platformă software care oferă o viziune completă asupra costurilor cu combustibilul. Soluția accesează date din diferite surse și cumulează aceste seturi de informații în cadrul unor imagini de bord transparente și clare. Combinată cu unul dintre computerele noastre de bord, TX-SKY sau TX-GO 2, soluția TX-FUELCOMPASS permite evaluarea și îmbunătățirea realimentării flotei fără nicio investiție suplimentară sau specială în hardware.

O altă zonă importantă pentru multe flote este abilitatea de a planifica și administra timpii de staționare. Am introdus soluția TX-DIAGNOSTIX pentru a aborda, în parte, această problemă. Soluția oferă evaluări ale datelor privind „sănătatea” oricărei mărci sau model de camion. Soluția scanează și integrează în continuu datele electronice ale camionului, cum ar fi cele furnizate de elementele de control al motorului, de sistemele de asistență a șoferului, sistemul de frânare sau tahograf și le consolidează într-o imagine singulară, în timp real. Prin identificarea rapidă a problemelor, prin recomandări pentru reparații, planificarea operațiunilor de întreținere, comandarea pieselor de schimb sau redirecționarea camioanelor către ateliere, pentru reparații critice, timpul de staționare a vehiculelor este redus.

Urmărim cu atenție implementarea 5G, care ar putea asigura un transfer de date mai rapid și mai ieftin, propulsând serviciile big data. În plus, 5G va facilita colectarea de date la intervale mai mici de timp și ne va permite extinderea în noi domenii, cum ar fi monitorizarea degradării sistemelor de frânare, de exemplu.

„În prezent, 20-30% dintre flotele europene mici și medii utilizează soluții telematice. Iar pentru marea majoritate a flotelor mari, este vorba despre o dotare standard (grad de penetrare de 60-80%).”

Ce ar trebui să ofere o soluție telematică pentru companiile mici și medii?

Deși multe dintre necesitățile flotelor mici și mari se intersectează, majoritatea flotelor mici și medii caută o soluție care să se potrivească necesităților lor la scala respectivă, fără să aibă nevoie de o platformă mai extensivă, proiectată pentru operațiuni mai mari.

Datorită background-ului și al experienței WABCO în această industrie, am lansat aplicația TRAXEE™, în urmă cu aproape un an. Cu TRAXEE™, oferim câteva dintre capacitățile cheie ale unei soluții FMS sub formă de aplicație și cu un model de plată recurentă. Este o soluție proiectată să ofere flotelor mici și medii informații esențiale, în timp real, pentru a le îmbunătăți abilitatea de a răspunde mai bine nevoilor lor operaționale.

În afară de coordonarea flotei, monitorizarea activității șoferului și îmbunătățirea eficienței administrative, soluția oferă update-uri de statut în timp real asupra fiecărui camion și șofer, sprijinind, de asemenea, conformitatea cu cerințele legale AETR în Europa și Turcia. Pe scurt, soluțiile telematice pentru flotele mici și mijlocii, cum este TRAXEE™, pot determina economii de costuri și de timp și pot crește profitabilitatea, ceea ce este de o importanță vitală pentru flotele mici.

Care sunt tendințele pentru 2020?

O cerere în creștere pentru conectivitate, pentru obținerea unei imagini singulare asupra operațiunilor, automatizarea și un portofoliu crescut de instrumente pentru a face față provocărilor. Toate acestea vor fi antrenate de creșterea presiunii și disruptivității de pe piață.

Nu mai este vorba numai despre camion; este vorba despre asigurarea unei integrări și conectări a ecosistemelor transportatorilor, despre furnizarea unor noi date, care să le permită să își monitorizeze lumea în timp real și să propulseze utilizarea automatizării.

Una dintre marile provocări pe care le vom înfrunta în anii următori va fi agilitatea în îndeplinirea efectivă a cerințelor de pe piață, asigurându-ne că furnizăm noi soluții care sunt imediat relevante și convenabile. Astfel, colaborăm cu un număr tot mai mare de parteneri și clienți, pentru a dezvolta noi produse, în cooperare.

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.