VOLVO TRUCKS – TOTUL DESPRE EFICIENȚA CONSUMULUI DE COMBUSTIBIL (IV): Serviciile de mentenanță economisesc combustibil

Un camion bine întreținut este un camion eficient din punctul de vedere al consumului de combustibil. În acest ultim episod din serialul nostru, Volvo Trucks ne oferă câteva exemple de zone în care operațiunile de întreținere periodică pot menține camioanele în stare optimă și pot evita creșterea inutilă a consumului de combustibil.

Minimizarea consumului de combustibil este un motiv important pentru care operațiunile periodice de reparații și mentenanță sunt atât de importante. Iată câteva aspecte demne de luat în calcul.

Calitatea combustibilului

Proprietățile combustibilului pot fi diferite de la producător la producător și de la o pompă la alta și pot afecta atât economia de combustibil, cât și fiabilitatea sistemului de alimentare. Diferența în consumul de combustibil poate ajunge până la 5%, în funcție de caracteristicile combustibilului.

Utilizarea unui combustibil cu un conținut de sulf mai mare de 10 ppm poate avaria motorul și sistemul de post tratare a gazelor de eșapament. Din acest motiv, este bine ca întotdeauna să utilizați combustibilul corect, așa cum este specificat de către producător.

Mențineți curate filtrele de particule

Camioanele cu motoare Euro 6 sunt echipate cu filtru de particule, cunoscut sub denumirea de DPF, care îndepărtează reziduurile din gazele de eșapament, pentru conformitatea cu legislația curentă. Dar o mentenanță incorectă a acestuia poate crește consumul de combustibil cu până la 2%. De asemenea, poate cauza un grad de uzură a motorului mai înalt, emisii peste nivelul standardelor Euro 6, daune asupra filtrului și opriri neplanificate, din cauza defecțiunilor.

Pentru a evita acest lucru, utilizați combustibilii și lubrifianții corecți, conform specificațiilor producătorului. Altfel, riscați înfundarea și defectarea DPF. Filtrul de particule ar trebui, de asemenea, curățat periodic, conform procedurii descrise de către producător.

Mențineți temperatura corectă a uleiului

Temperatura corectă a uleiului din cutia de viteze scade rezistența și are un efect pozitiv asupra economiei de combustibil. La temperaturi de până la 20°C (și înainte ca vehiculul să fie condus pentru o perioadă mai lungă de timp – aproximativ o oră), uleiul este încălzit cu ajutorul unui dispozitiv special, ceea ce generează o economie de combustibil de aproximativ 0,3%. În zone climatice mai calde, dispozitivul previne supraîncălzirea uleiului cutiei de viteze și, prin extensie, reduce uzura componentelor.

Este important să fie utilizat uleiul recomandat, cu viscozitatea corectă. Lucru valabil și pentru uleiul de motor și lubrifiantul pentru axe.

Atenție la scurgerile de aer

Atunci când are loc o scurgere în sistemul pneumatic de frânare, consumul de combustibil poate crește cu până la 2 procente, în funcție de cât de mare este scurgerea. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că, în eventualitatea unei scurgeri, compresorul trebuie pornit, ceea ce necesită aproximativ 15 CP din partea motorului. Există întotdeauna anumite scurgeri, de exemplu când camionul este parcat peste noapte sau în timpul perioadelor de odihnă săptămânală. Dar atunci când sunt pierderi semnificative de aer pe parcursul unor pauze mai scurte, acest lucru indică faptul că există scurgeri mai mari. Riscul este semnificativ mai mare în cazul cuplării remorcilor.

Asigurați-vă că roțile sunt aliniate

Axele frontale și posterioare nealiniate conduc la instabilitate în conducere și la o rezistență mai mare a aerului. În cazul unui cap tractor standard, acest lucru poate crește consumul de combustibil cu până la 3 procente. Chiar și cu mai mult, dacă nici trailerul nu este aliniat corect.

Presiunea corectă în pneuri

Pneurile umflate insuficient vor crește rezistența la rulare, ceea ce va duce la creșterea consumului de combustibil. Testele arată că o presiune cu un singur bar mai mică decât cea recomandată poate crește consumul cu 2%. De asemenea, poate reduce durata de utilizare a anvelopelor cu aproximativ 20%.

Deși par mici, luate individual, aceste mici procentaje se pot aduna în costuri semnificative și pot duce, combinat, la un consum de combustibil inutil mai mare. Acesta este motivul pentru care vizitele regulate la service sunt esențiale. Volvo Trucks recomandă încheierea unui contract de service Gold, Silver sau Blue, pentru a vă asigura disponibilitatea camionului dvs. pentru activitatea pe care o desfășurați și pentru a vă menține costurile scăzute.

Contractele de service Volvo Trucks

 • Contractul de Service Volvo Gold include planificarea serviciilor conectate și toate reparațiile și operațiunile de întreținere preventivă necesare camionului dvs. – întreținere și verificări, reparații lanț cinematic și ale altor sisteme din afara acestuia, înlocuire componente supuse uzurii, monitorizarea de la distanță și analiza în timp real a componentelor critice etc.
 • Contractul de service Volvo Silver – planificare servicii conectate, întreținere și verificări și reparații lanț cinematic.
 • Contractul de service Volvo Blue – planificare servicii conectate, întreținere și verificări.

Asistență de disponibilitate

Volvo Uptime Care este un contract opțional, care poate fi încheiat de sine stătător sau în conexiune cu oricare dintre contractele de service Volvo. Acesta include Planificarea Serviciilor Conectate, un pachet optimizat de servicii elaborat pe baza conexiuni prin satelit, nonstop (24/7) cu vehiculul. Centrul service la care este alocat camionul verifică de la distanță utilizarea reală a camionului și comunică în mod proactiv cu dvs., pentru a ajusta planul de service în funcție de parcursul real și de necesități.

Servicii de Disponibilitate

 • Asistență Tractare Volvo
 • asistență 24/7, oriunde în Europa
 • șoferul se conectează instantaneu cu un operator, prin intermediul butonului VAS
 • rețea vastă de parteneri de tractare și ateliere autorizate.
 • Asistență Extinsă Tractare Volvo
 • pornire de la o sursă suplimentară
 • livrare combustibil
 • supraveghere camion și încărcătură
 • descărcare și relocare marfă
 • transport, cazare hotel și repatriere șofer.
 • Angajament 4 ore (disponibil numai pentru Volvo Gold)

Promisiunea că vă veți întoarce pe șosea în termen de 4 ore, în cazul unei opriri neplanificate. Dacă durează mai mult decât atât, Volvo Trucks oferă compensații/despăgubiri.

traducerea și adaptarea: Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.