ȚĂRILE DE JOS: Primul vas fluvial cu zero emisii

Compania Zero Emission Services (ZES) din Țările de Jos a anunțat lansarea la apă, pe 6 septembrie, a primului vas fluvial neerlandez care utilizează containere energetice interschimbabile ca sursă de propulsie. Nava Alphenaar navighează între Alphen aan den Rijn și Moerdijk, transportând bere Heineken, primul client final al ZES.

Containerele energetice – „ZESpacks” – sunt containere standard de 25 ft umplute cu baterii, care sunt încărcate cu „energie verde”. Primele două „ZESpacks” sunt încărcate și schimbate la prima stație de încărcare, de la terminalul CCT din Alphen aan den Rijn.
Ambiția companiei ZES este de a ajunge la 30 de rute de navigație cu zero emisii până în 2030. Compania a fost fondată anul trecut de către ENGIE, ING, Wärtsilä și Autoritatea Portuară Rotterdam, cu sprijinul Ministerului Infrastructurii și al Managementului Apelor din Țările de Jos.
Navigația pe apele interioare își adjudecă 5% din emisiile de CO2 din Țările de Jos și 11% din emisiile de NOx. Sistemul pe care l-a lansat ZES poate contribui direct la reducerea emisiilor, economisind aproximativ 1.000 t CO2 și 7 t de NOx per navă, per an. Conceptul include un pachet complet de servicii, pe baza containerelor interschimbabile, al infrastructurii de încărcare cu acces liber și al unui sistem de plată per utilizare pentru proprietarii navelor. Datorită mobilității lor, containerele ZESpacks pot fi folosite pentru a stoca și distribui energie în toate tipurile de locații, cum ar fi pe șantiere de construcții sau la festivaluri.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.