Alege drumul drept spre destinație

UNTRR – Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – este organizația profesională și patronală neguvernamentală, independentă și apolitică, fondată, în anul 1990, pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri, pe plan intern și internațional.

Radu Dinescu

Prin accesarea abonamentului anual la UNTRR, operatorii de transport rutier beneficiază de informații complete din industria de transport rutier și vor afla, în timp real, cele mai importante modificări legislative, la nivel național, european și internațional, cu impact asupra activității curente.

De exemplu, UNTRR a fost prima și singura asociație care a prezentat transportatorilor rutieri principalele modificări din Pachetul Mobilitate 1, încă de la prezentarea acestuia de către Comisia Europeană (CE), la data de 31 mai 2017. 

UNTRR a oferit firmelor românești posibilitatea de a avea o dezbatere deschisă și directă cu CE pe marginea acestuia, prin invitarea șefului de unitate de la Direcția Generală pentru Mobilitate și Transporturi (DG MOVE) la București. Totodată, urmărim atent evoluțiile de la Bruxelles și încercăm să punem punctul de vedere al transportatorilor rutieri români pe masa factorilor de decizie europeni. Pachetul mobilitate trebuie să asigure condiții egale de competiție pe piața europeană de transport rutier. Așa cum în domeniul bancar se utilizează dobânda de referință EURIBOR + marja băncii, similar ar trebui utilizat în transportul rutier european Costul de referința UE + marja fiecărei firme de transport rutier, alături de liberalizarea pieței.

Astfel, UNTRR propune înființarea unui organism, cel puțin la nivel consultativ, similar CNR (Consiliul Național Rutier) din Franța, care să stabilească modul de calcul și costurile de transport, în funcție de rutele operate (distanțe lungi, distanțe medii) și de tipul de vehicule utilizate (transport mărfuri generale, cu temperatură controlată, cereale etc.)

Implicați în recuperarea supraacizei

De asemenea, în ultimii 2 ani, UNTRR s-a implicat activ în adoptarea actului normativ pentru recuperarea supraacizei de către transportatorii rutieri români, proces care s-a finalizat prin publicarea, în Monitorul Oficial, a Hotărârii 549 din 17 iulie 2018 privind condițiile, procedura și termenele de restituire a sumelor reprezentând ajutor de Stat pentru suportarea unei părți din accizele calculate pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor. După adoptarea actului normativ, UNTRR a urmărit ca această procedură să funcționeze și a solicitat semnarea Protocolului între ARR și MFP și efectuarea plăților la cererile înregistrate, depuse în 2018.

Din cele 321 de cereri înregistrate în 2018, 11 au fost returnate la ARR și 310 cereri, în valoare de 8,2 milioane 184.669 de lei, au fost achitate.

Promotor al aderării României la e-CMR

În ultimii ani, UNTRR a fost principalul promotor al aderării României la Protocolul adițional privind scrisoarea electronică de însoțire (e-CMR). Începând cu 2010, UNTRR a tradus protocolul e-CMR și a realizat primele intervenții către Ministerul Transporturilor, Ministerul Afacerilor Externe și Direcția Generală a Vămilor. UNTRR consideră că e-CMR va contribui la digitalizarea documentelor aferente transportului de mărfuri, fiind un instrument de sprijinire a creșterii eficienței lanțurilor de logistică, dar și a monitorizării ușoare a fluxurilor de mărfuri, în special cele purtătoare de accize sau cu risc sporit de fraudă.

În data de 10 ianuarie 2019, Președintele României a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru aderarea României la Protocolul adițional privind e-CMR.

La nivel de industrie, e-CMR este așteptat și cerut de toți operatorii de transport și clienții onești, fiind un instrument care îi va ajuta foarte mult în desfășurarea activității.

Lobby pentru acte normative favorabile cărăușilor

Având în vedere că, în ultimii ani, au existat puncte de vedere divergente între poliția rutieră și ISCTR, referitor la aplicarea restricțiilor de circulație pe unele sectoare de drumuri naționale și autostrăzi, în zilele de sărbătoare, și operatorii de transport au fost amendați abuziv de agenții de circulație, UNTRR a solicitat modificarea legislației astfel încât aceasta să fie clară și fără echivoc. Astfel că HG 1777/2004 a fost abrogată și înlocuită cu ORDINUL 132 din 2018.

Au trecut 4 ani de la intrarea in vigoare a Legii 198/2015 de modificare a OG 43/1997 privind regimul drumurilor, iar Normele de aplicare a legii nu au fost încă actualizate, cauzând grave prejudicii operatoriilor de transport agabaritic și celor de transport cu vehicule specializate. Cu toate că Normele au fost elaborate conform legislației europene în domeniu și au fost promovate și avizate în cadrul Comisiei de Dialog Social, atât în 2017, cât și de 3 ori în 2018, acestea, totuși, nu au fost semnate de ministrul Transporturilor. UNTRR va continua demersurile, până la semnarea Normelor de către ministrul Transporturilor.

Activi în crizele șoferilor și RCA

Referitor la criza șoferilor profesioniști din România, încă din 2015, UNTRR a solicitat măsuri urgente de atragere a tinerilor de la vârsta de 18 ani și finanțarea unui program european de formare vocațională a șoferilor, precum și cursuri de formare profesională și examinarea șoferilor în limba engleză.

După 3 ani de intervenții și solicitări susținute, în luna decembrie 2018, Ministerul Transporturilor a publicat, pe site, un proiect de Ordin care prevede examinarea șoferilor în limba engleză.

UNTRR s-a implicat activ în plafonarea tarifului RCA, atunci când acesta a escaladat orice limită de bun simț, precum și în elaborarea noi unei legi privind asigurarea RCA. La mai bine de un an de când a intrat în vigoare LEGEA 132/2017, piața asigurărilor a început să funcționeze normal și, tocmai din acest motiv, UNTRR se opune propunerii ASF, la solicitarea netransparentă a Comisiei Europene, de modificare a legii, mai ales pe formula de calcul a tarifului RCA, un drept câștigat de operatorii de transport, prin proteste

Pe lângă zona de informații, calitatea de abonat UNTRR vă oferă și posibilitatea de a beneficia de reduceri la produse destinate transportului rutier (formulare tipizate, dispozitive OBU, chingi, produse siguranță, produse tahograf, anvelope, acumulatori, hărți, publicații diverse) sau diferite servicii (asigurări RCA și CMR, roviniete, obținerea formularelor A1).

Pentru a vă abona la UNTRR, intrați pe www.untrr.ro sau puteți trimite un email la adresa office@untrr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.