Caruselul accizei

Acciza la carburanți s-a majorat cu încă 0,16 bani/litru, de la 1 octombrie, dar Guvernul le promite transportatorilor o nouă schemă de rambursare.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

remierul Mihai Tudose le-a dat asigurări reprezentanților UNTRR, la întâlnirea din 5 octombrie – la care a participat și ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa – că, în perioada următoare, va implementa o nouă schemă de restituire a supraaccizei pentru transportatorii rutieri.

La întâlnirea de la Guvern, a fost analizat impactul creșterii accizei și a pre- țului petrolului asupra celui al motorinei, prin analiza comparativă a prețurilor de la finalul lunii august și începutul lunii octombrie.

„Având în vedere că majorarea accizei a avut un impact semnificativ în creșterea prețurilor la carburanți, premierul a confirmat deschiderea ca o parte din supraacciza la motorină să le fie rambursată transportatorilor rutieri. În vederea stabilirii detaliilor necesare, UNTRR a solicitat o întâlnire de lucru cu Ministerul Finanțelor Publice, în care să se analizeze cifrele reale privind volumele alimentate și diferențele de preț față de țările vecine, pentru stabilirea mecanismului de rambursare a supraaccizei, cât și cuantumul care ar urma să fie restituit, astfel încât să se asigure competitivitatea transportatorilor români, în raport cu cei Est-europeni. Propunerile întâlnirii de lucru ar urma să fie prezentate pentru aprobarea Ministrului de Finan- țe și Prim-Ministrului. UNTRR își exprimă sprijinul pentru adoptarea cât mai rapidă a unui mecanism de rambursare a accizei suplimentare, într-o formă îmbunătățită față de sistemul precedent și cu o valoare rambursată suficient de mare”, a precizat UNTRR.

FORT amenință cu proteste ca la RCA

Augustin Hagiu, președintele FORT, îl acuză pe premierul Tudose că încearcă să dezbine patronatele din transporturi, chemându-le, separat, la discuții. Reprezentanții federației au fost invitați, în data de 9 octombrie, la Guvern, dar întâlnirea a fost amânată pentru 13 octombrie.

Asta în timp ce FORT începuse, deja, mobilizarea pentru proteste de amploare în toată țara: „Menținerea accizei aplicate carburanților la nivelul actual, lipsa infrastructurii de transport și a măsurilor legislative care să salveze unul din cele mai importante sectoare economice autohtone au determinat FORT să organizeze ample manifestații de protest atât în Capitală, cât și la nivel național.

Pe data de 3 noiembrie, conform solicitării depuse la Primăria Capitalei, membrii FORT se organizează, pentru a manifesta în Piața Victoriei și pe centura Capitalei, după modelul aplicat în 2016, atunci când s-a reușit plafonarea tarifelor practicate de asigurătorii RCA”.

În paralel, asociațiile și filialele membre FORT vor organiza coloane de autovehicule de transport marfă, ce se vor deplasa purtând în loc vizibil mesajul „Nu distrugeți complet economia! – Protest național”, iar transportatorii de pasageri vor opri activitatea, în anumite intervale orare.

FORT: Protestele au rolul de a determina Guvernul actual:

– Să renunțe la creșterea accizelor la carburanți și să returneze, către transportul comercial, minimum 5 eurocenți/litru din acciză.

– Să introducă o simplificare de returnare a cotei părți de acciză, după introducerea datelor autovehiculelor eligibile în sistem, returnarea să se facă pe baza facturii și a desfășurătorului de alimentări. Returnarea să nu fie condiționată de artificii birocratice inutile, menite să descurajeze solicitarea de returnare, așa cum s-a întâmplat anul trecut.

– Să renunțe, în totalitate, la introducerea Split TVA. Din experiența guvernelor care au introdus astfel de moduri de colectare a TVA, se poate concluziona că acest mod de colectare nu aduce mai multe venituri la bugetul de stat și îngreunează, artificial, activitatea sectorului privat care operează legal.

– Să rezolve problemele de reglementare în domeniul transporturilor de mărfuri și pasageri.

– Să își asume, cu termene clare, dezvoltarea infrastructurii rutiere la standarde europene.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.