Inert la tornadă, sistemul Ro-Alert va avertiza vijeliile și grindina

Sistemul Ro-Alert va fi modificat astfel încât va transmite, începând din  6 mai, avertizări legate de vijelii și alte fenomene meteorologice, sau situații care se pot transforma în Cod Roșu.

Decizia a fost anunțată în data de 2 mai, de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, la o întâlnire cu reprezentanți ai Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), ai IGSU și ai DSU, în urma numeroaselor critici primite după ce sistelul Ro-Alert nu a anunțat tornada de la Drajna, care a răsturnat un autocar și a smuls acoperișurile de pe 14 case. 

Inițial, Raed Arafat a dat vina pe ANM, spunând că sistemul Ro-Alert “nu este radar meteo”.
 
După o zi însă, Raed Arafat a revenit asupra declarației: „Am analizat situaţia care a fost şi cum putem îmbunătăţi utilizarea Ro-Alert. (…) Am stabilit cu colegii de la ANM un număr de situaţii cum sunt vijeliile care se pot transforma în cod roşu (cod portocaliu care se pot transforma în cod roşu) – căderi de grindină mari şi alte situaţii în care ne informează şi noi transmitem prin Ro-Alert. Se va face prin procedură care va fi realizată până în data de 6”.
 
Secretarul de stat în Ministerul de Interne a anunțat inclusiv înființarea unui “hotline dedicat” între centrul de prognoză meteo și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
 
“STS ne-a confirmat că poate fi instalat cel târziu mâine, și acest lucru înseamnă că putem stabili comunicarea rapid. S-a discutat preluarea pe 112 în zonele aflate în cod, să luăm aici și să declanșăm sistemul Ro-Alert în zona respectivă. Populația trebuie să înțeleagă că nu e de joacă, dacă anunță să știe că va fi făcută o alertare în zona respectivă. Această legislație trebuie modificată și aici vorbim și despre Ro-Alert și DSU, numai că măsurile pe care l luăm nu vor aștepta modificarea legislației. Luăm unele măsuri pe baza unor protocoale și legislația va fi modificată în următoarele luni”, a mai spus Raed Arafat.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.