CETA, acordul de liber-schimb UE-Canada, aprobat

pasaport-2CETA, acordul de liber-schimb între Uniunea Europeană și Canada (CETA) a aprobat, miercuri, de Parlamentul European, reprezentând primul pas pentru eliminarea vizelor de intrare în Canada pentru cetățenii români și bulgari, de la 1 decembrie 2017.

Până când acordul va fi ratificat de toate parlamentele naționale și regionale din UE, o mare parte din CETA va intra în vigoare în mod provizoriu, cel mai probabil în martie sau aprilie, prin eliminarea tarifelor impuse produselor de import.

Acordul de liber-schimb UE-Canada face obiectul unor puternice contestări din partea mai multor asociații și fundații, iar aceasta s-a reflectat în votul parlamentarilor europeni.

Astffel, 408 eurodeputați s-au pronunțat în favoarea textului, 254 au votat împotrivă iar 33 s-au abținut.

Eurodeputații de dreapta, precum și liberalii și majoritatea socialiștilor au fost în favoarea CETA, în timp ce Verzii, extrema stângă, extrema dreaptă și unii socialiști s-au opus.

Aproximativ 700 de persoane, conform poliției, au manifestat la Strasbourg împotriva CETA, până în fața Parlamentului European.

“CETA este un acord progresist cu un partener progresist”, a subliniat miercuri dimineață comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmström, care apără acest tratat de luni de zile, în pofida numeroaselor critici.

Premierul canadian Justin Trudeau, va susține joi un discurs în Parlamentul European, el considerând CETA “un exemplu pentru viitoarele acorduri comerciale”.

Tratatul va elimina 99% din taxele vamale. Însă prevede cooperarea în chestiuni sociale, de sănătate și de mediu.

Adversarii CETA îl consideră antidemocratic, prea favorabil multinaționalelor, permisiv în privința mediului sau prea periculos pentru agricultura europeană.

Una din țintele criticilor sunt tribunalele de arbitraj care ar urma să fie create imediat ce tratatul va fi aprobat definitiv. Aceste tribunale vor putea fi sesizate de o companie pentru a cere daune unui stat care ar lua măsuri contrare intereselor sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.