Evidența turiștilor va fi gestionată în timp real de STS. Hotelierii nici nu vor să audă

Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor (SIET), de înregistrare “în timp real” a celor cazaţi în hoteluri şi pensiuni va fi gestionat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) – cel care i-a instalat și liniile telefonice speciale lui Traian Băsescu, la sediul de campanie, reușind să intre astfel în conflict cu interimarul Crin Antonescu și să le desfiiţneze prin ordinul scris al acestuia. Patronii  unităților de cazare nici nu vor să audă de așa ceva, pe motiv că s-ar încălca intimitatea turiştilor și că numai pe vremea comuniștilor erau urmăriți de serviciile secrete. Măsura este însă menită să elimine evaziunea fiscală în rândul pensiunilor și vilelor. Conform datelor transmise de hotelieri, numai un sfert din locurile cazare ar fi ocupate în fiecare an, deși toată lumea vede că turiștii din ce în ce mai mulți nu mai găsesc loc dacă nu fac rezervări cu mult timp înainte.

Practic, după aprobarea Ordonanţei de Guvern elaborate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), va fi ca înainte de ’89, când turiștii completau o fișă cu datele personale din buletin. Numai că acum informațiile trebuie transmise online de hotelieri către SIET, fără a mai putea fenta statul la plata taxelor.

Amintim că și Elena Udrea, pe vremea cînd tăia și spânzura la Ministerul Dezvoltării, a avut un astfel de proiect, dar pe care nu a reușit să-l pună în aplicare. În ianuarie, Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) a cerut Ministerul Dezvoltării să nu introducă SIET, pe motiv că acesta ar aduce o serie de deservicii industriei. Totul s-a blocat, iar acum, noul ministru Educard Hellvig readuce pe tapet proiectul.

Statistică autentică și evaziune zero

Astfel, hotelurile şi pensiunile vor fi obligate să se înscrie în sistemul de evidenţă a turiştilor, prin care se va ști în orice moment cine şi unde este cazat. MDRT va avea acces la date anonime, respectiv număr de înnoptări și număr de persoane cazate.

Sistemul va ajuta la acumularea de date statistice, ce vor fi puse la dispoziţie Institutului Naţional de Statistică (INS), iar Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) va avea acces la datele personale. Prin corelarea informaţiilor furnizate de SIET, persoanele care au săvârşit infracţiuni şi sunt urmărite naţional sau internaţional vor putea fi reperate mai uşor.

În nota de fundamentare se menţionează că, pe termen mediu şi lung, sistemul va crea un impact pozitiv “în sensul că se va reduce fenomenul de evaziune fiscală, prin înregistrarea în timp real a turiştilor” care se cazează în structuri de primire turistice.

Astfel, va creşte gradul de colectare a taxelor şi impozitelor obţinute de operatorii economici din domeniul turismului.Totodată, vor putea fi sancţionate tentativele sau faptele de neînregistrare a turiştilor.

Fișă de sosire și plecare, ca pe vremuri

În momentul în care proiectul va intra în vigoare, structurile de cazare vor fi obligate să asigure la sosirea turiştilor completarea formularului “Fişa de anunţare a sosirii şi plecării turiştilor”.

Completarea lor se face de către fiecare turist în momentul sosirii, pe baza actelor de identitate – pentru cetăţenii români buletin, carte de identitate, paşaport, carnet de marinar sau licenţă de zbor -, iar pentru cetăţenii străini – paşaport, carnet de identitate, legitimaţie provizorie, permis de mic trafic, carnet de marinar sau licenţă de zbor. Elevii instituţiilor militare de învăţământ se vor caza cu buletinul, cartea de identitate sau, după caz, documentele de identitate militare (carnetul de serviciu sau legitimaţia).

Fişele de anunţare a sosirii şi plecării turiştilor, completate şi semnate de turiştii cazaţi, se preiau, împreună cu actele de identitate, de către recepţioneri, care sunt obligaţi să confrunte datele din fişe cu cele din actul de identitate, să semneze fişele pentru confirmarea completării corecte a acestora şi să restituie imediat actele de identitate turiştilor.

Răspunderea pentru completarea corectă a fişelor revine recepţionerilor, care au obligaţia informării turiştilor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi obţinerii consimţământului turiştilor în acest sens.

3 ani la arhivă

Fişele se întocmesc într-un exemplar, se grupează în ordine alfabetică şi rămân în cadrul structurii de primire turistică la dispoziţia organelor de poliţie, cu termen de arhivare 3 ani, cu respectarea prevederilor legale referitoare la protecţia datelor cu caracter personal.

Obligaţia de a asigura aceste formulare revine proprietarilor de unități turistice. Administratorii structurilor de cazare vor fi obligaţi să introducă în SIET datele înscrise în fişa de anunţare a sosirii şi plecării turiştilor.

Proiectul Ordonanței mai prevede că personalului unităţilor de cazare îi este interzis să dea relaţii şi informaţii cu privire la sejurul turiştilor, fără acordul acestora, cu excepţia datelor referitoare la legalitatea şederii lor, solicitate de reprezentanţii autorizaţi ai Poliţiei sau ai autorităţii administraţiei publice centrale responsabilă în domeniul turismului.

Vizitatorii turiștilor pot înnopta numai dacă se înregistrează la recepție

Vizitarea turiştilor în structurile de primire turistice este admisă cu condiţia ca vizitatorul să anunţe recepţia.

Recepţionerii sunt obligaţi să permită vizita numai după obţinerea acordului turistului care urmează să fie vizitat. Vizitatorul poate rămâne peste noapte în camera turistului vizitat numai după anunţarea recepţiei, completarea fişei de anunţare a sosirii şi plecării turiştilor, înregistrarea în SIET şi în documentele de evidenţă ale structurii, în vederea achitării contravalorii cazării.

60 de zile pentru înscrierea in SIET a hotelurilor

Hotelierii sunt obligaţi ca, în termen de 60 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a Ordonanţei, să înscrie structura de cazare în SIET.

De asemenea, sunt obligaţi să raporteze zilnic numărul turiştilor înregistraţi, cu excepţia celor care prestează activităţi de cazare fragmentat şi care trebuie să notifice în SIET suspendarea temporară a activităţii, respectiv a reluării acesteia.

Hotelurile sau pensiunile care activează în zone geografice fără acoperire cu internet au obligaţia să raporteze numărul turiştilor o dată pe săptămână, duminica.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLȘU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.