Ordonanţa 8/2016 ce modifică Legea taximetriei, în vigoare: Şoferii trebuie să aibă cazier curat iar managerii, atestat. DOCUMENT

2

taxi-0101-jean-mihai-palsuOrdonanţa nr. 8/2016 de modificare a Legii taximetriei (nr. 38/2003), aprobată de Guvern miercurea trecută şi publicată vineri în Monitorul Oficial, intră în vigoare luni, 1 februarie, astfel că taximetriştii vor avea dreptul să practice această meserie numai dacă au cazierul judiciar curat.

Totodată, în 90 de zile, Ministerul Transporturilor va trebui să elaboreze şi să supună spre aprobare Guvernului, în 90 de zile, un proiect de Hotărâre cu normele privind pregătirea şi atestarea profesională a managerilor de transport în regim  de taxi și închiriere.

Aceştia vor trebui să obţină certificat de competență profesională, cu o valabilitate de 10 ani, iar pentru aceasta vor avea de îndeplinit o serie de condiții, între care: absolvirea liceului, cu sau fără diplomă de bacalaureat, participarea la curs și promovarea unui examen.

Certificatul de cazier judiciar al conducătorului auto care practică profesia de taximetrist trebuie să conțină mențiuni din care să rezulte că nu a fost condamnat pentru următoarele infracţiuni (completare la Art. 26):

– contra siguranţei pe drumurile publice;

– privind traficul şi consumul de droguri;

– contra vieţii, sănătăţii şi integrităţii corporale;

– privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile;

– contra libertăţii şi integrităţii sexuale;

– contra patrimoniului.

Documente pentru autorizare

Modificări sunt aduse şi articolului 9, acolo unde este precizat că autorizaţia de transport în regim de taxi sau autorizaţia de transport în regim de închiriere se eliberează pe baza unei documentaţii care trebuie să includă:

 • copie de pe certificatul de competenţă proesională pentru manager, eliberat conform normelor aprobate prin hotărâre de Guvern
 • – certificatele de cazier judiciar ale conducătorilor auto şi, după caz, ale managerului de transport în regim de taxi şi închiriere, din care să rezulte că aceştia nu au fost condamnaţi pentru : (prevederile de mai sus)Ş
 • – avizele medicale şi psihologice ale conducătorilor auto şi, după caz, avizele medicale şi psihologice ale managerului de transport în regim de taxi şi închiriere, obţinute conform normelor aprobate prin ordin al ministrului Transporturilor.

og 8

og 8 b

og 8 c

Iniţiatorii OG nr. 8 motivează că, în prezent, managerilor companiilor de taximetrie li se solicită pentru eliberarea autorizației de transport în regim de taxi prezentarea unor certificate de competență profesională specifice transporturilor interne sau internaționale cu autobuze și autocare.

“Gama de cunoștințe dobândite în urma cursului de pregătire profesională a managerilor de transport conform OG nr. 27/2011 privind transporturile rutiere corespunde parțial necesităților de cunoaștere ale managerului companiei de transport în regim de taxi. Există subiecte comune ambelor profesii (drept fiscal, dreptul muncii, gestiunea economică a companiei de transport etc) însă aspectele specifice transporturilor în regim de taxi rămân fundamental diferite de cele privind transportul cu autobuze și autocare”, se arată în Expunerea de motive.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

2 COMENTARII

 1. Prin redefinirea noii legi a taximetriei, personal consider ca se intentioneaza in mod vadit a se face o mare nedreptate taximetristului independent. Nimic din ceea ce ar putea contribui la un viitor mai sigur al unui independent si al familiei sale nu se regaseste in noua lege.
  Prin noile prevederi ale L38/2003 un independent nu va mai primi autorizatie taxi daca va incalca una dintre masurile stabilite a fi respectate in mod obligatoriu pentru practicarea acestei meserii.
  De acord, cine greseste sa plateasca, dar ce facem cu familia acestuia compusa din copii, sotie si parinti, care nu au in unele cazuri alte venituri?
  In acest sens, pentru o cit mai buna armonizare a legii care face referire la eliberarea autorizatiei pentru un independent este oportun a se reveni la prevederile anterioare ale acestei legi care permitea ca autorizatia taxi eliberata pentru un independent sa contina persoana titular si persoana secundar care pot fi (tata si fiu,s ot si sotie ce pot lucra in ture pe pe aceeasi autorizatie fara a afecta numarul de locuri stabilite pentru taximetristi de catre consiliile locale respective).

  Multumesc pentru luare in considerare.
  Cu stima ,
  COMAN Viorel

 2. La numai 9 lei/luna (30 bani/zi), ai televizor pe tableta sau telefon unde poti vedea toate meciurile de pe Digi Sport si nu trebuie sa te mai duci acasa sa-l vezi.Deasemenea ai si filme, muzica, filme documentare si desene animate instaland aplicatia Digionline cu 50 de canale. Acum nu te mai plictisesti cand iti astepti urmatorul client. Suna chiar acum la 0742 11 59 00 sau la 0722 74 75 70 ca sa iti spun ce trebue sa faci.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.