Cele mai mari despăgubiri plătite pentru polițele de tip property

Asigurările de tip property pentru locuințe, spații comerciale şi industriale au continuat să își demonstreze utilitatea și în 2018, potrivit UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România.

Astfel, cele mai mari 50 de despăgubiri plătite în 2018 de companiile de asigurări pentru polițele de tip property aferente clienţilor de tip corporate (afaceri, IMM, clădiri de birouri, spaţii comerciale, industriale etc.) au însumat aproximativ 75 de milioane de lei, jumătate din această sumă fiind achitată în urma producerii riscului de incendiu.

52% din cele mai mari 50 de daune plătite, adică 26 de dosare, au fost deschise ca urmare a unor incendii, suma achitată de asigurători pentru acestea fiind de 46,5 milioane lei. Pe locul doi în topul despăgubirilor aferente celor mai mari 50 de dosare de daună pentru clienți corporate se află furtuna (12,4 mil. lei), urmată de inundații (7,2 mil. lei), furt (2,25 mil. lei), trăsnet (1,5 mil. lei), avarii accidentale (1,28 mil. lei), apă de conductă (1,2 mil. lei), alunecări de teren (800.000 lei) și altele (350.000 de lei) – cifrele se referă la dosare efectiv plătite în 2018; data de producere a evenimentului poate fi în 2018 sau o dată anterioară.

“Asigurările property – pentru clădiri, bunuri, utilaje, stocuri – sunt esențiale pentru o afacere sănătoasă, oferind antreprenorilor protecția necesară în cazul unor evenimente care le pot afecta activitatea”, au declarat reprezentanții UNSAR.

Acest tip de asigurare acoperă, de regulă, riscuri precum incendiu, explozie, trăsnet, căderi de corpuri, riscuri catastrofale (cutremur, inundații, alunecări de teren), fenomene atmosferice (furtună, vijelie, uragan, tornadă, ploaie torențială, grindină, daune provocate de greutatea stratului de zăpadă/gheață), furtul bunurilor, vandalism și evenimente socio-politice (greve, revolte, tulburări civile) și alte riscuri specifice, în funcţie de tipul afacerii şi de produsele de asigurare oferite de asigurători.

“Este important de precizat că aceste polițe pot acoperi și pierderea de profit ca urmare a întreruperii activității din cauza producerii unui risc asigurat pe polița de bază – property. De exemplu, în urma unui incendiu produs la o fabrică, așa cum s- a întâmplat recent, o asigurare property poate acoperi și pierderile generate de oprirea producției”, au mai precizat reprezentanții UNSAR.

Despre UNSAR

Înființată în 1994, UNSAR reprezintă 20 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 80% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și promovarea dezvoltării cât mai durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional.

Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federației asigurătorilor și reasigurătorilor europeni – Insurance Europe.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.