Grupul MOL construiește o fabrică de polioli

Grupul MOL a demarat construcția fabricii de polioli de la Tiszaújváros, pe care preconizează să o pună în funcțiune în anul 2021.

Cu un buget de 1,2 miliarde de euro, inclusiv ajutorul de investiții al guvernului ungar în valoare de 131 de milioane euro (o combinație de scutiri de impozite și ajutoare pentru investiții și subvenții pentru investiții în numerar), este cea mai mare investiție MOL din resurse proprii.

Fabrica, ce va avea tehnologie de ultimă generație și o capacitate de producție de 200,000 de tone de polioli pe an, este construită de compania germană thyssenkrupp Industrial Solutions.

MOL Petrochemicals din Tiszaújváros va fi singura companie din Ungaria și din Europa Centrală și de Est ce va avea un lanț valoric integrat, de la extracția țițeiului până la producția de polieter polioli (materii prime utilizate pe scară largă în producția de materiale plastice). Acest proiect va oferi oportunități de angajare pe termen lung pentru 200 de persoane. 

Potrivit estimărilor MOL, uzina va contribui cu aproximativ 150 de milioane de euro pe an la rezultatele financiare ale Grupului MOL (EBITDA).

Poliolii reprezintă o materie primă importantă și foarte căutată pentru producția de materiale plastice, cu largă întrebuințare în numeroase industrii precum cea auto, construcții și industria textilă.

Complexul Tiszaújváros va produce poliol folosind tehnologii eficiente și ecologice, cum ar fi procesul HPPO (tehnologia de transformare a peroxidului de hidrogen în oxid de propilenă) dezvoltat de thyssenkrupp și Evonik.

Zsolt Hernádi, Chairman and CEO of MOL Grup, Sami Pelkonen, CEO Chemical & Process Technologies în cadrul thyssenkrupp Industrial Solutions, Ferenc Koncz, membru al Parlamentului ungar și Mihály Varga, ministrul ungar al Finanțelor, au luat parte la ceremonia de marcare a demarării construcției.

„Acest proiect de investiții va face ca Grupul MOL să fie unul dintre cei mai importanți actori din industria chimică a regiunii, MOL fiind singura companie din Europa Centrală și de Est care controlează întregul lanț valoric de la extracția țițeiului până la producția de poliol. Odată pusă în funcțiune în 2021, fabrica va îmbunătăți și mai mult poziția Tiszaújváros în industria chimică, deoarece expertiza și noua infrastructură de producție de aici pot atrage investitori suplimentari în zonă”, a declarat Zsolt Hernádi. 

„Astăzi marcăm un pas important pentru transformarea industriei chimice din Ungaria, precum și pentru cooperarea dintre MOL și thyssenkrupp. Prin Viziunea 2030, MOL urmărește o agendă ambițioasă de creștere. Suntem mândri și ne-am angajat durabil să susținem această viziune și să contribuim cu tehnologiile și cunoștințele noastre la un sector chimic inovator și durabil”, a spus, la rândul său, Sami Pelkonen. 

Unul dintre fundamentele Strategiei MOL 2030 – Enter Tomorrow vizează extinderea lanțului valoric petrochimic al companiei și producția de bunuri cu valoare adăugată. Fabrica de polioli și fabrica de cauciuc sintetic deschisă anterior sunt puncte de reper ale acestei strategii.

Uzina de cauciuc sintetic a MOL Group și a companiei nipone JSR produce 60.000 de tone de cauciuc butadien-stirenic prin polimerizare (S-SBR), un produs chimic foarte căutat la nivel mondial. Principala componentă a cauciucului sintetic este butadiena, produsă de MOL la o fabrică din proximitate, în funcţiune din 2015. 

Informații succinte despre MOL Group Petrochemicals

În conformitate cu strategia sa pentru 2030, Grupul MOL îşi propune să facă progrese în dezvoltarea de produse chimice cu valoare adăugată şi produse chimice de specialitate, transformându-se într-un important grup din Europa Centrală şi de Est şi pe acest segment. Polieteri poliolii, care servesc drept materie primă pentru spuma poliuretanică, reprezintă principala direcţie a expansiunii petrochimice a Grupului MOL datorită gamei largi de aplicaţii în industria automobilelor, a construcţiilor, a ambalajelor şi a mobilei. Cu această investiţie strategică, MOL îşi propune să devină un partener strategic al producătorilor de poliuretan din ECE prin valorificarea lanţului valoric complet integrat, a tehnologiei de ultimă generaţie şi excelenţa serviciilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.