16 evazionişti cu legume-fructe din Oradea, trimişi în judecată

Procurorii DIICOT Oradea au trimis în judecată 16 persoane care făceau parte dintr-o grupare acuzată de evaziune fiscală prin achiziţii intracomunitare de legume şi fructe ce a prejudiciat cu peste 5 milioane de euro bugetul de stat. Cinci dintre evazionişti sunt deja arestaţi preventiv.

Potrivit DIICOT, gruparea a fost coordonată de 3 persoane, asociate într-o societate care, în perioada iunie 2010 – mai 2011, a făcut tranzacţii cu fructe achiziţionate de la firme din Ungaria şi Italia, prin intermediul unor “firme fantomă”.

“Liderii grupului infracţional au înfiinţat 4 societăţi comerciale interpuse, tip fantomă, prin intermediul cărora au realizat un circuit de documente financiar-contabile tip suveică, pe o perioadă de circa două luni pentru fiecare, acestea fiind intermediare în raporturile comerciale intracomunitare cu fructe dintre societatea din Bihor şi cele din Ungaria şi Italia”, se arată în comunicatul DIICOT.

Concret, evazioniştii au numit la cele 4 firme administratori persoane cu situaţie materială precară, uşor de manipulat, care au acceptat să înregistreze în evidenţele contabile documentele fictive ce atestau achiziţionarea fructelor din Ungaria de către firma din Bihor şi apoi vânzarea mărfurilor, însă nu au mai achitat taxele şi impozitele datorate la bugetul de stat.

În realitate, însă, fructele au fost comercializate, “la negru”, pe teritoriul României.

Ulterior, firma din Bihor a folosit banii obţinuţi din evaziunea fiscală pentru a finanţa achiziţii intracomunitare de fructe efectuate de societăţile comerciale interpuse.

“În total, membrii grupării au dobândit foloase necuvenite în valoare de peste un milion de euro”, se precizează în comunicat.

Potrivit surselor judiciare, principalii beneficiari ai afacerii au fost doi orădeni, soţii Loredana şi Adrian Zamăr, cel din urmă fiul unui fost poliţist al Serviciului de Investigare a Fraudelor. “Aceştia alimentau conturile societăţilor fantomă”, au explicat sursele citate.

Pentru a recupera paguba, anchetatorii au înaintat către 20 de instituţii bancare din Oradea ordonanţe de aplicare a măsurii popririi asupra oricărui cont deschis de către suspecţi. De asemenea, procurorii au pus sechestru pe bunurile mobile şi imobile deţinute de suspecţi. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.