UPDATE! Cazul evaziunii de 50 mil euro: DNA a reţinut-o pe procuroarea de la Parchetul General, împreună cu fiul ei care încasa şpăgile

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au reţinut-o pentru 24 de ore pe Angela Nicolae, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) şi șefa Biroului de Relații Internaționale și Programe (altele decât PHARE), în sarcina căreia s-au reținut două infracțiuni de trafic de influență în formă continuată, în cazul evaziunii fiscale de 50 de milioane de euro în care sunt urmărite penal 50 de persoane. Totodată, a fost reţinut fiul ei, Daniel Nicolae, pentru complicitate la trafic de influență, în formă continuată. Cei doi inculpați urmează să fie prezentați la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. 

UPDATE 29 octombrie: Secţia pentru procurori a CSM a dispus suspendarea din funcţia de magistrat a Angelei Nicolae.

UPDATE: Angela Nicolae şi fiul ei au fost arestaţi preventiv.

Din ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori rezultă că „există date și indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 2012-2013, inculpatul Nicolae Daniel, cu acordul, susținerea și implicarea mamei sale, inculpata Nicolae Angela Eugenia – procuror șef al Biroului de Relații Internaționale și Programe din cadrul PÎCCJ, a pretins, în numeroase rânduri, și a primit diferite sume de bani de la doi dintre învinuiții cercetați în prezenta cauză, lăsându-i să creadă că, prin calitatea de procuror șef birou la PÎCCJ, Nicolae Angela Eugenia va putea influența obținerea unor soluții favorabile în dosarele penale în care erau cercetați pentru infracțiuni de evaziune fiscală”.

Concret, în perioada 2012-2013, magistratul Nicolae Angela Eugenia a pretins și primit, în mod repetat, la diferite intervale de timp, direct și prin intermediul fiului său, învinuitul Nicolae Daniel, sume de bani între 2.000 lei și 5.000 lei de la învinuiți, informează DNA.

Un mod de operare similar a fost folosit de inculpată în raporturile cu o altă persoană, administrator și asociat în mai multe societăți cu profil agricol.

„Astfel, la data de 28 mai 2013, persoana respectivă a apelat la Nicolae Eugenia Angela care i-a promis că va interveni pe lângă un prim procuror al unui Parchet de pe lângă Judecătorie, pentru a-i facilita unui prieten obținerea unei soluții favorabile în dosarul penal în care era cercetat pentru săvârșirea infracțiuni de conducere sub influența băuturilor alcoolice și vătămare corporală din culpă. Ancheta penală a fost finalizată, dar nu în sensul promisiunii făcute de Nicolae Eugenia Angela, ci în sensul trimiterii în judecată a persoanei cercetate”, precizează DNA.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.