Evaziune de 30 mil. euro cu exporturi de cereale

Procurorii DIICOT efectueaza, vineri, 56 de perchezitii in Bucuresti, Calarasi, Ilfov, Constanta, Timis si Ialomita, la 20 de membri ai unei grupari infractionale conduse de 2 cetateni libanezi, suspectati de evaziune fiscala de 30 de milioane de euro in urma unor exporturi cu cereale. Acestea erau aduse din Turcia si Liban, iar membrii gruparii declarau in fals ca sunt produse in Romania si le exportau catre tari extracomunitare, obtinand de la statul roman deduceri nelegale de TVA. In aceasta cauza au fost puse sub invinuire toate cele 22 de persoane, sub acuzatile de evaziune fiscala, contrabanda si spalare de bani in domeniul operatiunilor comerciale cu cereale.

Descinderile au loc la sediile unor societati comerciale, precum si la locuintele celor 20 de persoane invinuite, din judetele Calarasi, Ilfov, Constanta, Timis, Ialomita si din Capitala, informeaza intr-un comunicat de presa al DIICOT. In urma perchezitiilor, invinuitii vor fi adusi la audieri.

Liderii gruparii sunt El Khalil Jihad, de 48 de ani, si Youssef Laoun, de 38 de ani, ambii avand dubla cetatenie, libaneza si britanica. “Sub coordonarea acestora, membrii gruparii au utilizat mai multe societati comerciale si au obtinut beneficii financiare substantiale, prin crearea de circuite comerciale si financiare fictive, avand drept scop eludarea platii impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat”, precizeaza procurorii DICOT.

Membrii gruparii sunt acuzati ca, in perioada 2010 – 2011, au realizat exporturi masive de cereale, ascunzand provenienta reala a marfurilor. Astfel, desi cerealele proveneau din Turcia sau Liban, membrii gruparii declarau in fals ca acestea sunt produse in Romania si le exportau catre tari extracomunitare, pentru a obtine de la statul roman deduceri nelegale de TVA.

“Invinuitii realizau operatiuni de export a unor cantitati mult mai mari de cereale decat cele mentionate in documentele vamale de export, in aceasta modalitate realizandu-se ascunderea sursei impozabile si externalizarea sumelor de bani reprezentand venituri ale societatilor exportatoare”, potrivit DIICOT.

Gruparea infractionala a produs astfel un prejudiciu bugetului de stat estimat la 30 de milioane de euro.

Cercetarile au fost efectuate de procurorii DIICOT cu sprijinul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti, suportul informativ fiind asigurat de catre SRI. (M.S.)

1 COMENTARIU

  1. dosar politic ,facatura de doi bani crezi ca libanezii s-ar risa pentru banii astia ??? Sunt in Romania din 1992 si are afaceri de peste 2 miliarde de euro grupul lor…
    sunt prea inteligenti si nu se risca pentru o mizerie ca asta… FACATURA POLITICA …

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.