Georgică Cornu, în arest la domiciliu. Evaziune la materiale de construcţii, piese și componente auto

Omul de afaceri Georgică Cornu, reţinut marți de procurorii mehedințeni sub acuzațiile de evaziune fiscală şi spălare de bani, a fost arestat la domiciliu, azi-noapte, de Tribunalul Mehedinţi. Alți 6 inculpați din cei 19 reținuți de anchetatori în urma percheziţiilor de acum două zile, vor fi cercetați sub control judiciar. Prejudiciul în acest dosar este de 9 milioane de euro.

Parchetul General a anunţat ieri, într-un comunicat, că s-a pus în mişcare acţiunea penală în acelaşi dosar pentru alte 12 persoane cercetare în stare de libertate, acestea fiind acuzate de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Cauza a fost instrumentată de procurorii Parchetului ÎCCJ împreună cu ofițerii de poliție judiciară de la IPJ Mehedinți – Serviciul de investigare a criminalității economice. Procurorul desemnat cu supravegherea urmăririi penale a primit suportul tehnic și informativ al SRI.

În dosar au fost reţinute iniţial 19 persoane, însă procurorii au solicitatea arestarea preventivă doar pentru cele şapte.

În urma audierilor de la sediul Poliţiei Mehedinţi, Lucian Caraiman, administrator al unor firme deţinute de Georgică Cornu, şi Nicolae Semen, cumnatul primarului din Baia de Aramă şi administratorul firmei Trans Exfor care a aparţinut primarului Rafael Dunărinţu până în anul 2009, au fost lăsaţi în libertate.

Primarul Dunărinţu (PSD) a fost vizat în luna ianuarie de mai multe percheziţii DNA, într-un dosar de fraudarea fondurilor europene. Edilul este suspectat că a obţinut ilegal sume importante de bani din subvenţii agricole acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Dunărinţu se află la al doilea mandat de primar al oraşului Baia de Aramă, ambele obţinute din partea PDL. După alegerile locale din 2012, Dunărinţu a trecut la PSD, fiind cunoscut drept un apropiat al baronului PSD de Mehedinţi Adrian Duicu, aflat în arest la domiciliu într-un megadosar de corupţie în care și-a traficat influența inclusiv din Cancelaria prim-ministrului Victor Ponta.

101 evazioniști, 88 de firme

În perioada 2008-2014, informează anchetatorii, 101 persoane, în calitate de asociaţi, administratori sau împuterniciţi ai 88 de societăţi comerciale, au eludat obligaţiile fiscale, fiind suspectaţi că au dispus înregistrarea în contabilitate a mai multor facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive, reprezentând cheltuieli cu achiziţia de materiale de construcţii, piese şi componente auto, în valoare totală de peste 22,5 milioane de euro, pentru care au dedus ilegal TVA şi au diminuat artificial impozitul pe profit.

Prin aceste operaţiuni fictive, suspecţii au prejudiciat bugetul cu peste 9 milioane de euro.

Ulterior, prin intermediul societăţilor controlate, cei în cauză au făcut mai multe tranzacţii financiare, respectiv depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de “rularea” acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor. Astfel, aceştia au disimulat provenienţa şi circulaţia banilor.

Percheziții în 10 județe

Cele 61 de percheziţii făcute marți au avut loc în Bucureşti şi 10 judeţe – Mehedinţi, Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin, Vâlcea, Dolj şi Dâmboviţa -, la locuinţele suspecților de evaziune fiscală şi spălare de bani şi la sediile sociale ale firmelor administrate de aceștia, fiind puse în aplicare 49 de mandate de aducere.

Descinderi au avut loc și la sediul unor firme ale lui Georgică Cornu, din Timişoara, precum şi la locuinţa acestuia.

16 mașini indisponibilizate

În urma descinderilor, anchetatorii au indisponibilizat 16 autoturisme a căror valoare depăşeşte 600.000 de euro, printre acestea fiind două BMW X5, două Porche Cayenne şi un VW Touareg.

De asemenea, a fost ridicată suma de 700.000 de lei – cash – şi s-au indisponibilizat bunuri imobile în valoare de 360.000 lei.

Georgică Cornu, supranumit “regele asfaltului din Banat”, deţine grupul de firme Confort şi are afaceri şi în comerţ. El mai are şi un centru de echitaţie la Herneacova, proprietate care se întinde pe 12.000 de hectare. Până de curând, Cornu a fost preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş.

Dosar și la DIICOT

Anul trecut în 28 martie, procurorii DIICOT l-au reținut pe Georgică Cornu după perchezițiile făcute la vila acestuia din Ghiroda (Timiş) şi la sediul firmei de construcţii Izometal-Confort, care îi aparține. Tribunalul Timișoara l-a eliberat însă sub control judiciar.

În acest prim dosar, omul de afaceri este acuzat că a prejudiciat statul cu 61 de milioane de lei, prin evaziune fiscală. (M.S.)

Sursă foto: www.puterea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.