UPDATE! Georgică Cornu, reţinut de DIICOT pentru evaziune fiscală şi constituire de grup infracţional organizat

Georgică Cornu, supranumit regele asfaltului din Banat, a fost reţinut în această dimineaţă de procurorii DIICOT, după ce a fost audiat 12 ore, fiind ridicat de mascaţi în Bucureşti, deoarece nu fusese găsit acasă la percheziţii în Timişoara. Anchetatorii au audiat şi alte 26 de persoane, săltate în urma descinderilor efectuate miercuri la 25 de adrese – domicilii şi firme – din judeţele Timiş, Mehedinţi şi Gorj. Este vorba despre membri şi complici ai mafiei facturilor din Strehaia, cercetaţi în acest dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 61 de milioane de lei. Alături de Cornu a fost reţinut şi Mihai Zaharie, din Strehaia, alţi 12 suspecţi fiind lăsaţi să plece acasă, o parte din ei sub control judiciar. Cei doi vor fi prezentaţi astăzi instanţei, pentru arestare preventivă.

UPDATE: Georgică Cornu şi celălalt suspect reţinut au fost eliberaţi sub control judiciar de magistraţii Tribunalului Timişoara. Sentinţa poate fi atacată cu recurs.

Cunoscutul om de afaceri, preşedinte din 2006 al Camerei de Comerţ Timiş (la al treilea mandat, pentru ultimul fiind reales anul acesta), este este acuzat de evaziune fiscală şi de constituire de grup infracţional organizat.

Concret, el a înregistrat în contabilitate facturi fictive emise de către firmele deţinute de romii din Strehaia. Ancheta a început în anul 2012, după un denunț al unui fost angajat al lui Georgică Cornu.

Cornu şi-a început activitatea în construcţii în anul 2000, obţinând contracte de la stat pentru lucrări de infrastructură rutieră şi la reţele de canalizare şi termoficare în mai multe oraşe din ţară, între care Drobeta-Turnu Severin şi Timişoara.

În anul 2012, grupul de firme Izometal-Confort pe care îl deţine a intrat în insolvenţă, cu datorii de zeci de milioane de euro. Georgică Cornu susţine că este nevinovat iar dovada cea mai clară este insolvenţa: “Dacă făceam evaziune fiscală nu mai aveam acum firmele în insolvenţă”.

DIICOT – Structura centrală transmite că acţiunea de ieri a vizat “destructurarea unei grupări infracţionale formată din 26 de persoane,  structurată pe mai multe paliere, specializată în infracţiuni de evaziune fiscală, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată”.

“În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2007, numitul C.G, în calitate de administrator al mai multor societăţi comerciale din Timişoara, împreună cu angajaţi din compartimentele economice, precum şi cu alţi parteneri de afaceri, au încheiat mai multe tranzacţii comerciale, prin întocmirea de documente contabile false, cu scopul fraudării patrimoniului persoanelor juridice.

De asemenea, există suspiciuni că numitul C.G, împreună cu ceilalţi membri ai grupării infracţionale, în scopul obţinerii de beneficii financiare au înregistrat în evidențele contabile ale societăţilor pe care le administrau, operațiuni care nu reflectă realitatea, având ca scop diminuarea artificială a bazei impozabile, deducerea ilegală de TVA și reducerea impozitului pe profit datorat bugetului de stat, fără ca mărfurile să existe și să circule în fapt între societățile furnizoare și beneficiare”, mai arată DIICOT.

Pentru recuperarea prejudiciului de 61 milioane lei vor fi instituite măsuri asigurătorii.

Suportul de specialitate la instrumentarea cauzei a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii (SRI), ceea ce înseamnă că anchetatorii deţin interceptări, iar din Ordonanţa de reţinere vom putea afla şi stenogramele.

Magda SEVERIN

Sursă foto: PUTEREA

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.