Închisoare pentru doi preşedinţi de secţii de vot. „Îl aşteptăm şi pe dl Dragnea, că din cauza lui facem puşcărie!“

Preşedinţii a două secţii de vot din judeţul Mehedinţi care au fraudat referendumul din 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu au fost condamnaţi la 3 ani, respectiv 2 ani şi 7 luni de închisoare cu executare, iar doi membri ai unor secţii au primit pedepse cu suspendare, potrivit sentinţelor pronunţate luni de magistraţii Judecătoriei Drobeta-Turnu Severin. Unul dintre ei a spus cu năduf, în sala de judecată: „Îl aşteptăm şi pe domnul Dragnea, că din cauza lui facem acum puşcărie!“. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Craiova. Amintim că doi dintre cei 74 de inculpaţi în dosarul Dragnea şi-au recunoscut vinovăţia şi au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare, însă şi o parte din cei inculpaţi din lotul de la Cluj-Napoca şi-au recunoscut vina, prima sentinţă din dosarele “Fraude la referendum” fiind pronunţată în iunie anul trecut.

Iată cine sunt condamnaţii şi ce pedepse au luat:

  • Liviu Cătălin Bondoc, preşedinte al Secţiei de votare nr. 63 din Drobeta-Turnu Severin: 3 ani de închisoare cu executare
  • Dumitru Mirea, preşedinte al Secţiei 170 din localitatea mehedinţeană Gârla Mare: 2 ani şi 7 luni de închisoare cu executare.

Potrivit rechizitoriului, Bondoc a întocmit în fals mai multe documente ale biroului electoral, respectiv procesul-verbal privind rezultatele referendumului şi lista electorală suplimentară, urmată de introducerea unui număr de buletine de vot (375 buletine) egal cu cel al persoanelor înscrise în fals în această listă.

La rândul său, Mirea a întocmit în fals mai multe documente. În acest mod, în raport cu cele 1.391 de persoane care s-au prezentat la vot, au fost introduse în urnă în mod fraudulos 127 de buletine de vot.

  • Gheorghiţa Burgu şi Manuela Micu, membre ale Secţiei de votare nr. 70 din Orşova: 1 an de închisoare, cu suspendare.

În 5 noiembrie 2012 au fost trimişi în judecată, la Judecătoria Drobeta-turnu Severin, primii 4 inculpaţi – 3 şefi de secţii şi reprezentanta unei alte secţii, toţi din jud. Mehedinţi.

Doi inculpaţi din dosarul lui Dragnea l-au denunţat

Amintim că ÎCCJ a înregistrat în 7 octombrie 2013 Dosarul „Fraudă la referendum”, în care au fost trimişi în judecată de DNA Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane.

Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, în prezent deputat şi vicepremier, este acuzat că „a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat (USL, n.r.), şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”.

Pe româneşte, Dragnea le-a ordonat preşedinţilor de secţii de votare să introducă în urne voturi false, cu promisiunea că nu li se va întâmpla nimic.

Doi dintre inculpaţi – soţii Preduţ – şi-au recunoscut vina şi au fost condamnaţi la 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare. Simona Preduţ a declarat în faţa judecătorilor  că li s-a spus să prezinte liste cu persoanele care nu se află în ţară şi să completeze datele şi CNP-urile acestora.

Ea a mai povestit că la finalul zilei s-a constatat că voturile din urnă sunt mai multe decât persoanele care au votat, prin urmare cineva de la secţia de votare a semnat pentru a fi totul egal. „Nu ştiu cine a falsificat, că nu eu sau Marius Preduţ, sau Constanţa Triţă, care se afla la masa preşedintelui. Eu nu am observat când s-au introdus voturi suplimentare în urnă”, a mai spus Simona Preduţ.

Soţul acesteia, Marius Preduţ, a spus în cadrul aceleiaşi audieri că în ziua referendumului, împreună cu soţia sa s-au deplasat la persoanele care se aflau pe o listă tipărită, primită de la Costinel Diţă, şi acolo unde nu găseau pe nimeni acasă, votau pentru ei. 

Prima sentinţă, în iunie 2013

Însă primii care şi-au recunoscut faptele şi au fost condamnaţi la câte 1 an de închisoare cu suspendare sunt din judeţul Cluj, astfel că prima sentinţă dată până acum în dosarele „Fraude la referendum” a fost pronunţată în luna iunie 2013.

Alte dosare de fraudă

În 6 aprilie 2013 au fost trimişi în judecată 3 inculpaţi din jud. Mehedinţişi 2 din Ilfov. Aceşti li s-au adăugat altor zeci de persoane trimise în judecată sau urmărite penal pentru fraude la referendumul din 29 iulie 2012.

Astfel, în 5 decembrie, Dumitru Samson, fiul vitreg al fostului ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a fost deferit justiţiei, alături de alte 16 persoane, pentru că a plătit oameni – printre care şi interlopi – să le dea câte 50 de lei şi mâncare şi băutură de 1.500 lei unor persoane defavorizate, pentru a vota la referendum.

În 23 noiembrie 2012, procurorii PÎCCJ au dispus începerea urmăririi penale faţă de 7 membri ai unei secţii de votare din localitatea Lumina, jud. Constanţa, învinuiţi de faptul că au introdus în urnă un număr suplimentar de buletine de vot şi au semnat în locul persoanelor pentru care au votat ei. Amintim că, în urmă cu o zi, anchetatorii au început urmărirea penală faţă de 13 membri ai altor două secţii de vot din Lumina.

În 21 noiembrie 2012, anchetatorii PÎCCJ au început urmărirea penală a 5 membri ai unei secţii de vot din Ovidiu, jud. Constanţa.

Parchetul General a anunţat că există 500 de dosare penale instrumentate la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, iar printre cei inculpaţi se află nume sonore, cum este cel al secretarului general al PSD, Liviu Dragnea. La rândul său, Daniel Morar declara la începutul lui septembrie, când încă se afla la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că  procurorii fac verificări în zeci de secţii de vot de pe raza a 5 judeţe, de unde au probe că votul a fost fraudat 5%, 10% şi 15%.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.