UPDATE 3! Percheziţii la 112 firme şi la sediile unei societăţi de asigurări, pentru evaziune cu bani din salarii

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureş şi ofiţeri de poliţie judiciară efectuează, marţi, 166 de percheziţii în Bucureşti şi în 26 de judeţe, la locuinţele unor învinuiţi, la sediile a 112 societăţi comerciale şi la sediile unei societăţi de asigurări, în cadrul unei acţiuni de destructurare a unei grupări specializate în evaziune fiscală cu bani din salariile angajaţilor disimulaţi în poliţe de asigurare de viaţă colectivă. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la suma de 6 milioane de euro, aferentă unei activităţi infracţionale desfăşurate pe o perioadă de 7 luni, perioada de săvârşire a infracţiunilor fiind mult mai mare, din 2009 la zi.

UPDATE 18 iulie: După 12 ore de audieri, Curtea de Apel Târgu Mureş a decis definitiv, în 17 iulie seara, ca directorul executiv vânzări al BCR Asigurări de Viaţă, Diana Sevciuc, să rămână în arest peventiv.

Pentru ceilalţi doi funcţionari bancari arestaţi de Tribunalul Mureş, Alin George Mantoiu, manager relaţii corporate la BCR Life Insurance, şi Gicu Emanuel Mantoiu, să fie cercetaţi în libertate, având însă interdicţia de a părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile.

Totodată, 2 dintre cei 8 patroni de firme care ar fi implicate în acest caz au primit interdicţia de a părăsi ţara, tot pentru o perioadă de 30 de zile.

UPDATE 14 iulie: Trei angajaţi ai BCR Asigurări de Viaţă (Sevciuc Diana Violeta, director executiv vânzări BCR Asigurări de Viaţă, Manţoiu Alin George, manager relaţii corporate la BCR Life Insurance, şi Manţoiu Gicu Emanuel) au fost arestaţi preventiv, prin decizii luate în noaptea de vineri spre sâmbătă de instanţa de Tribunalul Mureş, iar alţi 7 funcţionari bancari au primit interdicţia de a părăsi ţara.

UPDATE 11 iulie: Procurorii au reţinut 18 persoane, între care 10 angajaţi ai BCR Asigurări de Viaţă, şi instituit sechestru pe conturile a zeci de firme din cele 112 implicate în acest caz de evaziune fiscală.

UPDATE ORA 16.05: BCR Asigurări de Viaţă a predat DIICOT Târgu Mureş înscrisuri şi informaţii în cadrul investigaţiei, arătând, într-un comunicat, că sprijină această acţiune şi cooperează cu reprezentanţii instituţiei.

“Din documentele prezentate de DIICOT până la acest moment, rezultă că societăţii noastre nu i se aduc învinuiri. Societatea şi-a exprimat sprijinul şi cooperarea deplină pentru investigaţia derulată de DIICOT. (…) Arătăm, de asemenea, că niciun membru al conducerii societăţii nu a fost vizat de acţiunea desfăşurată”, se arată în comunicatul BCR Asigurări de Viaţă.

De asemenea, compania prezumă faptul că modul de lucru al angajaţilor şi partenerilor săi contractuali este deplin legal până la proba contrarie, motiv pentru care îşi exprimă sprijinul şi faţă de aceştia.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, 9 filiale ale BCR Asigurări de Viaţă au fost percheziţionate, fiind ridicaţi, în baza unor mandate de aducere, 21 de funcţionari, dintre care 5 cu funcţii de conducere – un director din Bucureşti şi 4 directori zonali.

BCR Asigurări de Viaţă este unul dintre primii 3 jucători pe piaţa de profil după nivelul primelor subscrise în 2012, care au atins 425,2 milioane de lei, potrivit datelor companiei.

Procurorii efectuează cercetări faţă de persoane cu atribuţii de conducere şi angajaţi în cadrul unei societăţi de asigurări, precum şi faţă de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale care sunt suspectaţi că au constituit un grup infracţional organizat în scopul obţinerii unor importante beneficii financiare în modalitatea sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor aferente unor drepturi salariale.

Anchetatorii arată că modul de operare în acest caz este unul inedit: acordarea disimulată a unei părţi din salariul lunar, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de “răscumpărarea clauzei suplimentare” şi, implicit, de plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor – beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale.

După reţinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând în fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale şi în acelaşi timp o modalitate de sustragere de la plata contribuţiilor aferente salariilor acordate, informează DIICOT.

Prin această metodă, salariaţii primeau o parte din indemnizaţia lunară, cu eludarea plăţii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurator.

Percheziţiile domiciliare sunt efectuate în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Bihor, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş, Maramureş, Neamţ, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.

Acţiunea este efectuată cu sprijinul IGPR – DCCO şi al Jandarmeriei Române iar suportul tehnic şi informativ este asigurat de SRI.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureş vor fi audiate 44 de persoane, urmând ca după finalizarea audierilor faţă de învinuiţi să fie dispuse măsurile legale în cauză, arată DIICOT.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.