UPDATE! Primarul Nandi Covlea, reţinut de DIICOT pentru evaziune cu romi din Strehaia

Nandi Covlea, primarul comunei Prunişor şi vicepreşedinte al PSD Mehedinţi, a fost reţinut aseară pe procurorii DIICOT, după ce împreună cu soţia sa au fost ridicaţi cu mascaţii de la reşedinţa sa, percheziţionată în cadrul unei acţiuni de amplare cu descinderi la 22 de locaţii din judeţele Mehedinţi, Timiş şi Gorj, efectuate de anchetatori pentru destructurarea unei grupări evazioniste cu mai mulţi romi din Strehaia, ce a produs un prejudiciu de 6 milioane de lei prin spălare de bani.

UPDATE 5 iunie: Nandi Covlea şi alţi 6 evazionişti reţinuţi de anchetatori au fost eliberaţi de Tribunalul Mehedinţi şi plasaţi sub control judiciar.

UPDATE: Potrivit PUTEREA, Nandi Covlea are şi dosar penal pentru fraude la referendum.

Până aseară la ora 19.20 fuseseră audiate 7 din cele 22 de persoane ridicate de mascaţi şi au fost reţinute 3 dintre ele, printre care şi primarul Covlea. El a fost scos încătuşat din sediul DIICOT şi dus în arestul Poliţiei Judeţene Mehedinţi.

Astăzi, Nandi Covlea va fi prezentat instanţei Tribunalului Mehedinţi, cu propunere de arestare preventivă. Decizia judecătorilor trebuie emisă în termenul de 24 de ore cuprins în ordonanţa de reţinere a procurorilor DIICOT.

Întrebat de jurnalişti, când a fost ridicat din locuinţa sa, dacă are vreo implicare în dosarul de evaziune fiscală în care sunt cercetaţi şi romi din Strehaia, Covlea a spus că procurorii urmează să stabilească dacă este vinovat.

Contracte pe bani publici, prin firma de construcţii şi transporturi a soţiei

Ulterior, poliţiştii de la Serviciul de Combaterea Criminalităţii Organizate (SCCO) Mehedinţi au descins şi la sediul firmei de construcţii şi transporturi LORI COM SRL, administrată de Elena Covlea, soţia primarului, care a fost dusă şi ea la audieri.

Principala sursă de venit a familiei este această firmă, prin care soţia primarului a derulat mai multe contracte pe bani publici, cu primării din judeţ.

La al 3-lea mandat

Nandi Covlea se află la al treilea mandat de primar în comuna Prunişor, unde deţine un adevărat imperiu: o vilă cu 11 camere, mai multe piscine şi chiar chiar o capelă de rugăciuni, potrivit presei locale, care citează surse apropiate.

De-a lungul timpului, Covlea a deţinut două restaurante în Drobeta-Turnu Severin, pe care între timp le-a vândut, dar şi un motel situat pe DN6, în apropiere de Prunişor.

Fapte

Potrivit unui comunicat al DIICOT, “liderii grupării au identificat agenţi economici interesaţi să-şi diminueze ilegal baza impozabilă prin înregistrarea în documentele contabile a unor operaţiuni comerciale nereale, după care, prin firmele controlate de către ei prin interpuşi, au emis facturi aferente operaţiunilor fictive derulate cu societăţile comerciale respective”.

Grupul infracţional organizat a furnizat facturi fiscale în schimbul unor comisioane cuprinse între 3 – 10% din valoarea înscrisă pe acestea, iar contravaloarea lor era achitată în principal prin transferuri bancare în conturile firmelor emitente, dar şi cu chitanţe de plată în numerar.

Ulterior, după retragerea în numerar a sumelor respective şi după reţinerea comisioanelor stabilite, liderii grupării înapoiau banii partenerilor de afaceri care îi reintroduceau în patrimoniul firmelor deţinute, mai spun procurorii DIICOT.

Livrări nereale de mărfuri

În cursul anilor 2009 – 2013, firmele controlate de liderii grupării au efectuat livrări nereale de mărfuri către mai multe firme, care în acest mod şi-au redus artificial profiturile prin diminuarea masei impozabile, prejudiciind totodată bugetul statului cu suma de peste 6.000.000 de lei, constând în TVA şi impozit pe profit deduse în mod nelegal.

DIICOT mai arată că, în aceeaşi perioadă, „în scopul îngreunării cercetărilor fiscale şi penale, beneficiarii facturilor care nu reflectă operaţiuni economice reale au înregistrat în evidenţele contabile facturi emise şi de alte societăţi, înfiinţate de membrii grupului infracţional organizat pe numele lor sau al unor persoane interpuse”.

Firme „fantomă”

“Au fost identificate, astfel, ca fiind folosite în activitatea infracţională, mai multe societăţi cu comportament de tip «fantomă», în numele cărora au fost emise facturi care nu reflectă operaţiuni economice reale. Reprezentanţii legali şi persoanele împuternicite pe conturile societăţilor comerciale de unde au fost efectuate retragerile masive de numerar, în înţelegere cu reprezentanţii legali ai societăţilor comerciale care au avut calitatea de ordonator pentru tranzacţiile financiare respective, au disimulat adevărata natură a circulaţiei acestor fonduri, cunoscând că banii provin din săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală”, precizează procurorii DIICOT.

Magda SEVERIN

Sursă foto: Ziua News

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.