UPDATE 3! Un agent SIPI şi un ofiţer psiholog din Oradea, prinşi cu 7.000 de euro şpagă

Botto George-Alexandru, agent principal de poliţie în cadrul SIPI, şi Coste Loredana-Mirela, ofiţer psiholog la IPJ Bihor, au fost prinşi în flagrant, vineri, de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Oradea şi de lucrători ai DGA – Serviciul Județean Anticorupție Bihor, în timp ce primeau 7.000 euro, parte din şpaga pretinsă de la un denunțător cercetat în mai multe dosare penale pentru evaziune fiscală, căruia i-au promis că vor obține pentru el soluţia favorabilă de netrimitere în judecată. Amândoi au fost reţinuţi pentru 24 de ore sub acuzaţia de trafic de influență în formă continuată urmând a fi prezentaţi Tribunalului Bihor, cu propunerea de arestare preventivă.

UPDATE 12 martie 2014: Prin sentinţa definitivă nr. 102/12.03.2014, Curtea de Apel Oradea i-a condamnat pe Botto şi Coste la 2 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influență în formă continuată.

UPDATE 1 noiembrie 2013: La data de 31 octombrie, DNA – Serviciul Teritorial Oradea a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a celor doi inculpaţi.

UPDATE 1: La data de 26 octombrie 2013, Tribunalul Bihor, la cererea procurorilor, a dispus arestarea preventivă a celor doi inculpați, pe o perioadă de 29 de zile.

„În perioada octombrie 2012 – octombrie 2013, Botto George-Alexandru și Coste Loredana-Mirela au pretins și primit suma de 11.000 euro de la un denunțător, cercetat în mai multe dosare penale pentru comiterea unor infracțiuni de evaziune fiscală, în scopul „obținerii” de către acesta a unei soluții favorabile, respectiv de netrimitere în judecată”, se arată în Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori.

Probele administrate relevă că, în același scop, în perioada iunie – iulie 2013, Botto și Coste i-au pretins aceluiași denunțător încă 18.000 de euro, lăsând să se creadă că suma va fi remisă lucrătorilor de poliție din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor ce aveau în instrumentare dosarele penale ale acestuia.

Deși inițial denunțătorul a refuzat, la insistențele celor doi acesta a acceptat să le ofere 10.000 euro.

Astăzi, Botto și Coste au primit o parte din suma pretinsă, dar au fost prinşi în flagrant. Ei riscă până la 12 ani de închisoare.

Botto George-Alexandru este agent de poliție în cadrul Serviciului de Informații și Protecție Internă Bihor, având gradul profesional de agent principal de poliție.

Coste Loredana-Mirela este ofițer de poliție şi ocupă funcția de ofițer psiholog în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Bihor, având gradul profesional de subinspector de poliție.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.