Automecanica Mediaș, un nou început

Busworld Europe 2023 s-a încheiat de câteva zile. Una dintre noutățile care ne privește direct, ca români, a fost aceea că am avut un stand de producător de autobuze.

Deocamdată a fost doar un prototip ce a primit aprecieri bune, până să-l vedem pe străzile noastre mai este cale lungă.

Câteva zeci de mii de vizitatori au printer cele 222 de vehicule expuse, unul este românesc. Nu ne ridicăm încă la nivelul turcilor cu 96 de expozanți, al nemților cu 79, ori al chinezilor cu 63, dar se cheamă că am reintrat în circuitul producătorilor.

Din declarațiile constructorului, Automecanica Mediaș, AM12 este un autobuz urban cu podea joasă cu o lungime de 12 m, alimentat cu baterii NMC sau LFP capabile de până la 420 kWh (care pot fi grupate pe acoperiș între 5 și 12 module). Propulsat de două motoare electrice de la Plastic Omnium, cu putere maximă de 250 kW/3.000 Nm. La bord există spațiu pentru până la 87 de pasageri. Punțile provin de la ZF și cam toate componentele mari provin de la producători europeni consacrați. Caroseria este construită din profile de inox, iar formula ușilor este aleasă de beneficiar. 

Prototipul a fost elaborat în ultimii 2 ani de echipa mixtă, români și specialist internaționali, a centrului de cercetare și a fost produs în fabrica de dezvoltare a prototipurilor de la București. Producția de serie este programată să înceapă în anul 2024 în fabrica de la Mediaș. Cineva a avut curaj să o ia de la început, rămâne de văzut dacă mai există vreo primărie care să mai aibă curajul să cumpere produse românești și de a nu a mai apela la fonduri străine de ajutor.

Dan ATHANASIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.