1,4 milioane mp spatii de birouri in Bucuresti

Capitala Romaniei are, in prezent, un stoc de spatii de birouri estimat la 1,4 milioane de metri patrati, se arata intr-un raport realizat de compania de consultanta imobiliara King Sturge, preluat de Agerpres.

Din acest total, gradul de ocupare a atins valoarea-record de 255.000 metri patrati, desi in ultimul trimestru din 2008 se intrevedeau primele semne de incetinire in activitatea ocupantilor. Conform cercetarii, in Romania, piata chiriasilor s-a redus, in primul semestru din 2009, cu 30.000 metri patrati ocupati in oras, iar specialistii King Sturge sunt de parere ca este foarte putin probabil ca gradul de ocupare sa ajunga la nivelul obtinut anul trecut.

In comparatie cu celelalte capitale din tarile aflate in vecinatatea Romaniei, Bucurestiul are un stoc modest de birouri. In ceea ce priveste proiectele in dezvoltare, 300.000 metri patrati sunt planificati sa fie livrati pe piata in 2009, dintre care 134.000 metri patrati au fost deja finalizati in primul semestru.

In privinta spatiilor vacante existente in oras, procentul total a crescut semnificativ de la 4 la suta, la sfarsitul lui 2008, la 10 la suta. Cele mai mari procente au fost consemnate in apropierea zonelor limitrofe ale Capitalei, precum in zona Pipera, tendinta fiind alimentata de migrarea societatilor catre spatii de birouri mai mici si mai ieftine, dar si de cresterea stocului de spatii finalizate. Studiul King Sturge releva ca, in timp ce anul trecut media lunara a chiriei pentru un spatiu de birou era de 300 euro/mp, in 2009 valoarea medie a acesteia a scazut la 264 euro/mp, nivel inregistrat in 2006.

Angus McIntosh, directorul departamentului de Cercetare al grupului britanic, sfatuieste mediul investitional sa profite de oportunitatea ivita de a investi, deoarece va avea durata limitata. “In urmatoarele 6 luni, preconizam ca pretul proprietatilor comerciale de top din orasele-cheie ale Europei vor incepe sa creasca, urmand trendul initiat deja in Londra. Pana in primavara anului 2010, investitorii care inca nu au achizitionat proprietati vor fi ratat minimul pietei”, apreciaza specialistul imobiliar.

King Sturge LLP, cu sediul in Londra, este una dintre primele 10 companii de consultanta imobiliara din Europa, cu 42 de sedii in 14 tari, avand o retea cuprinzatoare de peste 215 de birouri independente si asociate in lume, incluzand Europa Continentala, Asia Pacific si America de Nord. Pentru compania, care are, din anul 2006, o filiala si in Bucuresti, lucreaza peste 3.800 de angajati la nivel mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.