24REAL: Vânzătorii de proprietăți din 2021, buni strategi

24REAL a reușit vânzarea a 12 imobile, a căror valoare s-a ridicat la peste 1,8 milioane de euro, precum și un teren de 1 milion de euro în centrul Bucureștiului, în 2021, în primul an de activitate pe sectorul rezidențial, cât și securizarea a peste 10.000 mp spații office, pe o piață încă reticentă la revenirea la birou.

Oscar Răceanu

Precizările transmise ZIUA CARGO:

În ciuda crizei provocate de pandemie, 2021 a fost pentru 24REAL un an mult mai bun decât 2020 din punct de vedere al numărului de tranzacții, dinamizat de activitatea din sectorul rezidențial, unde cererea crescută a condus la rezultate peste așteptări.

Potrivit reprezentanților 24REAL, valoarea medie a unei tranzacții în 2021 a fost de circa 150.000 de euro, bifând cel puțin un contract de vânzare cu succes în fiecare lună.

„Am tranzacționat în cursul anului trecut proprietăți ce au totalizat peste 1,8 milioane de euro, lucru care a dus segmentul rezidențial pe primul loc din punct de vedere al veniturilor generate, chiar din primul an de activitate pe acest sector. Cele mai căutate proprietăți au fost și vor rămâne cele cu un buget mediu, cu prețuri de aproximativ 100.000 euro, apartamente de 2-3 camere în special, situate în vecinătatea unei stații de metrou”, a declarat Oscar Răceanu, Head of Residential Division în cadrul 24REAL.

Potrivit specialistului 24REAL, majoritatea  vânzătorilor au avut un câștig semnificativ în urma tranzacțiilor, fiind un an de creștere a prețurilor.

„Cei care au deținut imobile sau terenuri timp de mai mulți ani au considerat că este momentul potrivit să obțină profitul planificat, prin urmare, putem spune că vânzătorii din 2021 au fost buni strategi. De cealaltă parte, cumpărătorii s-au simțit ușor presați de această creștere a prețurilor din ultimii 2 ani, dar și de oferta ușor limitată, confruntându-se cu o piață în care cererea a depășit oferta, iar acest lucru a presupus asumarea de compromisuri într-o proporție destul de mare în cazul acestora”, a precizat Oscar Răceanu.

Cea mai mare tranzacție din 2021, un teren de 1 mil. EUR

Cea mai mare tranzacție bifată de echipa 24REAL în 2021 a fost un teren de peste 1.000 mp din centrul Bucureștiului, a cărui valoare s-a ridicat la circa 1 milion de euro, respectiv peste 900 de euro pe metru pătrat.

„Am reușit intermedierea cu succes a celui mai mare proiect din portofoliul nostru în 2021, un teren cu o valoare de aproximativ 1 milion de euro, cu o suprafață de 1.100 mp, situat în zona Buzești-Piața Victoriei, și achiziționat în scop investițional, pe care se vă dezvolta un proiect rezidențial.

Cele mai căutate proprietăți au fost cele din zona centrală și nord, acestea fiind printre favorite, reprezentând un segment de piață mai pretențios și cu o cerere permanentă. 

Totodată, numărul tranzacțiilor de locuințe noi a fost și el în creștere inclusiv în zonele limitrofe, în cartierele noi din zona Pallady, Popești-Leordeni sau Berceni, unde am securizat tranzacții și în cursul anului trecut.

„2021 ne-a arătat că majoritatea tinerilor preferă locuințe în blocurile noi, în ansambluri rezidențiale, prin urmare balanța s-a înclinat mai mult în această direcție”, a mai punctat Oscar Răceanu.

2021, primul an de boom imobiliar al ultimilor 10 ani? Cum vor evolua prețurile în 2022

Prețurile terenurilor și locuințelor au atins noi recorduri în tranzacționare pe parcursul anului trecut, arată datele 24REAL. 

„2021 a avut o creștere progresivă a prețurilor, venită în urma cererii crescute și nu a fost considerat un prim an de boom imobiliar, nu-l putem compara cu ce s-a întamplat în 2008. Majorarea prețurilor de anul trecut au adus o creștere de aproximativ 15% față de anul precedent. Creșterea a venit în special din cauza exploziei prețurilor cu materialele de construcții și ne putem aștepta la mici modificări de prețuri, însă doar în cazul locuințelor noi, cele vechi își vor menține prețul actual”, a mai precizat specialistul 24REAL.

Potrivit datelor Asociației Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), 2021 a fost un an al recordurilor în tranzacțiile de apartamente, cu peste 183.000 de unități la nivel național, cu aproape 50% mai mult decât în 2020, și cu peste 60% față de 2019. Din cele 183.000 de unități vândute la nivel național, 30%, respectiv circa 52.000, au vizat tranzacțiile din zona Capitalei. Pe parcursul anului 2021 au fost tranzacționate în total 698.756 de imobile, cu 95.951 mai mult față de 2020.

24REAL, peste 10.000 mp tranzactionați pe piața office în 2021. Toți clienții care au închiriat birouri anul trecut s-au mutat în spații mai mari

Confruntat încă cu fenomenul „work from home”, sectorul office și-a menținut trendul de ușoară creștere a cererii de spații pentru închiriat pe parcursul anului trecut, echipa 24REAL reușind să depășească borna de 10.000 mp tranzacționați pe piața de birouri.

Mircea Băbescu

„Anul trecut a fost caracterizat printr-o cerere mai crescută a nevoii de a folosi sau de a închiria un spațiu de lucru dacă ne raportăm la 2020, un an în care incertitudinea a fost pe primul plan și unde majoritatea business-urilor au funcționat, în cea mai mare parte, de acasă. Astfel, pe parcursul anului 2021 am reușit tranzacționarea cu succes a peste 10.000 mp. Cererea de achiziție a fost însă mult mai mare ca în alți ani și au fost vizate spații mici și medii, între 100-500 mp, preponderent pentru desfășurarea activității. Asta nu înseamnă că imobilele deja închiriate pentru investiție nu au fost căutate, dar ponderea a fost în favoarea spațiilor pentru uz propriu”, a punctat Mircea Babescu, Head of Office Division în cadrul 24REAL.

„Clientul 24REAL este în general cel care caută suprafețe cuprinse între 100 și 500 mp, uneori chiar 1.000 mp, iar față de anii trecuți, în 2021 acesta a fost mult mai atent și în acealași timp mai nesigur în ceea ce privește decizia. Tot procesul a durat mult mai mult. Cu toate acestea, toți clienții 24REAL de anul trecut au închiriat spații mai mari, fie relocându-se în birouri mai generoase, fie diversificându-și activitatea în mai multe locații, cu precădere în cazul clinicilor medicale”, a precizat Mircea Babescu. 

Nordul Capitalei – în special zonele Aurel Vlaicu, Dimitrie Pompeiu, Pipera și Aviației – au rămas și în 2021 cele mai căutate pentru spațiile de lucru, cu atât mai mult cu cât noi proiecte rezidențiale apar în peisajul imobiliar de aici, iar cererea se va orienta și mai mult în această direcție în acest an, cred specialiștii 24REAL.

„Premisele începutului de an sunt pozitive, 2022 a debutat cu solicitări noi și nevoi de spații de lucru, clienți noi, cât și recurenți, cu dorința de a lua o decizie și a avansa în închirierea unui spațiu – ceea ce poate însemna un an bun pentru piața de birouri. Lucrăm deja la cereri interesante și sperăm să continue așa cum a debutat, trendul fiind în această direcție. La finalul anului trecut am început o serie de discuții pentru intermedierea de spații de birouri și în alte orașe, analizăm o posibilă extindere și suntem deschiși la noi oportunități”, a adăugat Mircea Babescu.

Potrivit datelor 24REAL, stocul total de spații office din București se ridică la peste 3 milioane mp, pe o piață pe care s-au tranzacționat, în 2021, peste 250.000 mp, în creștere cu peste 20% față de anul anterior.

Despre 24REAL

Fondată în 2014, 24REAL este una dintre cele mai dinamice agenții de consultanță imobiliară specializate în tranzacționarea spațiilor de birouri cu suprafețe de până în 1.000 mp. 24REAL deține, în portofoliu, 99% dintre clădirile de birouri moderne din București și oferă servicii specializate de închiriere, vânzare și intermediere pentru orice tip de clădire cu profil comercial. 

La finalul anului 2020, 24REAL a înființat departamentul rezidențial, specializat în vânzarea și închirierea de locuințe, având în portofoliu proprietăți cu prețuri cuprinse între 80.000 euro și câteva milioane de euro. În perioada următoare, 24REAL țintește listarea unui număr de peste 300 de proprietăți pe portalul www.24real.ro

24REAL este singura agenție imobiliară ce oferă gratuit servicii gratuite de space planning viitorilor chiriași, cu un arhitect specializat, cât și servicii juridice pentru mutarea sediului social. Echipa 24REAL este formată din profesioniști cu o vastă experiență în domeniul imobiliar.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.