500.000 de bucuresteni ar muri la un cutremur major

 

Cel mai pesimist scenariu intocmit de specialistii americani releva ca in Bucuresti ar muri 500.000 de persoane, in cazul unui cutremur cu magnitudinea peste 7 grade pe scara Richter. Informatiile au fost dezvaluite pentru prima data, acum doi ani, de primarul Sorin Oprescu, citand studiul americanilor. Documentul s-a aflat pe masa Guvernului Tariceanu si \”a intrat la capitolul “hotarari secrete”\”, a amintit, sambata, edilul-sef. Oricat ar parea de sinistru, cifra este aproape de adevar, tinand cont ca 113 cladiri construite inainte de 1950 sunt incadrate in clasa I de risc seismic (risc ridicat de prabusire) si prezinta pericol public, potrivit expertizei tehnice. Lista tuturor imobilelor cu risc seismic poate fi vizualizata aici.

 

Cele 113 imobile in pericol de prabusire au prins ambele cutremure majore produse in ultimii 60 de ani in Bucuresti. Primul, cu o magnitudine de 7,7 grade Richter, a avut loc la 10 noiembrie 1940, a dus la prabusirea blocului Carlton, care avea 8 etaje, si la moartea a 300 de persoane. Al doilea seism, produs in 4 martie 1977, a avut 7,4 grade Richter si a distrus 33 de cladiri, numarul victimelor omenesti fiind de aproape cinci ori mai mare decat cel de la cutremurul precedent, adica 1.424. Majoritatea acestor cladiri sunt situate in Centrul Istoric, pe Bd. Magheru, Calea Victoriei, Bd. Regina Elisabeta, Mosilor, Bd. Carol I sau Brezoianu.

Insa tot la clasa I de risc seismic, dar fara sa fie considerate “pericol public”, sunt incluse 256 de imobile din zona Grivitei, Unirii, Obor, Ferdinand, Floreasca, Piata Romana, Blanari, Baratiei, Centrul Istoric sau Pache Protopopescu. Si ele sunt construite inainte de cutremurul din 1940 si au prins cele doua seisme majore ale secolului trecut.

Imobilele incluse in clasa a II-a de risc seismic, despre care specialistii sustin ca au risc redus de prabusire, dar vor suferi avarii serioase, sunt in numar mai mare, de 288. Ele sunt situate in zona Grivitei, Maria Rosetti, Marasesti, Vergului, Vasile Lascar, Sos. Stefan cel Mare, Popa Nan, Ion Campineanu, Masina de Paine etc.

Gradul III de risc seismic corespunde constructiilor la care, in caz de seism de peste 7 grade Richter, sunt asteptate degradari care nu afecteaza semnificativ siguranta structurala, dar la care degradarile elementelor nestructurale pot fi importante. Numarul acestora este de 58, fiind situate in Str. Traian, Stirbei Voda, Sfintii Voievozi, Bd. Kogalniceanu, Str. Mantuleasa etc..

In prezent, Primaria Capitalei are in lucru 17 imobile, ce vor fi consolidate pana la finele anului. Pana acum, in 20 de ani, municipalitatea a reusit slaba performanta de a consolida 21 de cladiri cu bulina rosie. Primarul general Sorin Oprescu reclama ca unii dintre proprietarii cladirilor cu bulina rosie se opun consolidarii, motiv sa sufere si vecinii lor de bloc. “Nu pot interveni. Daca intr-un bloc nu sunt de acord cu consolidarea 5-6 familii, nu putem face nimic”. Din acest motiv, in prezent, sunt pe rol 200 de procese cu proprietari care nu doresc sa semneze pentru consolidarea blocurilor.

Edilul-sef sustine ca \”un minim de efort\” ar putea fi facut de Guvern, care \”deocamdata tace\”, pentru ca miile de apartamente goale din cele doua blocuri din centrul Bucurestilor, cunoscute sub numele de “Gemenii” sa fie ocupate de proprietarii cladirilor cu o vechime de 50-60 de ani, unde i-ar muta pana la finalizarea lucrarilor de consolidare. Deocamdata, Primaria are la dispozitie, de trei ani, doua scari de bloc \”nou-noute\”, plus patru sali de sport, considerate a fi de prima necesitate.

Oprescu nu exclude posibilitatea ca, la un cutremur de peste 7 grade Richter, sa se rupa barajul Ciurel, situatie in care \”cotele de apa vor ajunge pana la etajul 3 al Spitalului Universitar. La fel, de-a lungul cheiului Dambovitei, stanga-dreapta, aproape 800 de metri\”. Din acest an, bucurestenii din blocurile cu bulina vor primi truse individuale de supravietuire, promite edilul-sef.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.