AHK România: Comerțul româno-german se intensifică an de an

Schimburile comerciale dintre România și Germania au depășit cu 11%, îÎn prima jumătate a anului 2023, volumul celor din perioada similară a anului trecut, conform Biroului Federal de Statistică (Destatis), informeazăAHK România.

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Importurile și exporturile dintre România și Germania au însumat în perioada ianuarie – iunie 2023 peste 20,5 mld EUR. Creșterea este de 11,4 % față de aceeași perioadă a anului trecut (primele șase luni 2022: 18,4 mld EUR).

Astfel, exporturile către România s-au ridicat la 10,7 mld. EUR, ceea ce înseamnă o creștere de 8,1% față de perioada similară din 2022, în vreme ce importurile Germaniei din România au însumat 9,8 mld. EUR, în creștere cu 15,3% față de primele șase luni ale anului trecut. Aceste rezultate plasează România pe locul 19 în topul partenerilor comerciali ai Germaniei privind exporturile și pe locul 21 privind importurile.

„Relațiile economice româno-germane au avut și în acest an o evoluție pozitivă. Interesul firmelor germane de a deschide afaceri sau a-și extinde activitățile în România este în continuare mare. Însă, pentru un mediu de afaceri favorabil și competitiv, companiile au nevoie de predictibilitate, în special în privința  politicilor fiscale. Mediul de afaceri solicită de mult timp o strategie fiscală pe termen lung, care să urmărească utilizarea mai eficientă a finanțelor publice, să consolideze în același timp capacitatea administrativă a autorităților fiscale, prin profesionalizare și prin digitalizarea proceselor”, spune Sebastian Metz, director general și membru în Consiliul Director al AHK România. 

În ceea ce privește Republica Moldova, volumul schimburilor comerciale în primele șase luni ale anului a depășit 413 mil. EUR, cu 2,9% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Exporturile au însumat peste 274 mil. EUR, în creștere cu 8,1%, iar importurile din Republica Moldova au fost de 139 mil. EUR, în scădere cu 6,1% față de primele șase luni din 2022. 

Despre AHK România

AHK România este reprezentanța oficială a economiei germane. Înființată în 2002, AHK numără 600 de firme-membre și oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informații și experiențe. Prin serviciile pe care le oferă și prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susține activ companiile germane la intrarea lor pe piața românească și este totodată partener al firmelor românești interesate de piața germană. 

De la 1 ianuarie 2020, în cadrul AHK România funcționează și Centrul de competență pentru Republica Moldova. Dorim astfel să intensificăm relațiile de afaceri între companii din România, Republica Moldova și Germania și să contribuim semnificativ la dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.