ALB și 16 IFN-uri de leasing, amendate de Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 41.251.774 lei (aproximativ 8,47 milioane de euro) Asociaţia Societăţilor Financiare din România (ALB) şi 16 companii IFN de leasing membre ale acesteia, pentru încălcarea legislaţiei în domeniul concurenţei, prin participarea la un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial.

foto: Jean-Mihai Pîlșu

Iată companiile sancționate, precum și cuantumul amenzilor, potrivit unui comunicat transmis pe 12 ianuarie:

Alpha Leasing Romania IFN: 403.006 lei;

BCR Leasing IFN: 4.680.165 lei;

BRD Sogelease IFN: 1.942.173 lei;

BT Leasing Transilvania IFN: 4.327.225 lei;

Idea Leasing IFN: 1.656.550, lei;

Impuls Leasing Romania IFN : 3.458.203 lei;

Motoractive IFN: 3.658.735 lei;

OTP Leasing Romania IFN: 589.073 lei;

Piraeus Leasing Romania: 293.664 lei;

Porsche Leasing Romania IFN: 1.563.254 lei;

Raiffeisen Leasing IFN: 1.732.069;

RCI Leasing Romania IFN: 3.562.857 lei;

RD Leasing IFN: 1.006.741 lei;

Ţiriac Leasing IFN: 2.898.688 lei;

Unicredit Leasing Corporation IFN: 9.054.491 lei;

Vista Leasing IFN (Romania): 386.197 lei;

Asociația Societăților Financiare – ALB: 38.676,69 lei.

Autoritatea de concurenţă precizează că a constatat, în urma unei investigaţii, că erau transmise, alături de informaţii privind valoarea finanţărilor curente şi viitoare, şi unele elemente cu un grad ridicat de detaliere, cum ar fi valoarea bunului, perioada finanţată, valoarea reziduală, portofoliul de leasing etc.

Toate acestea au condus la transparentizarea excesivă a pieţei, oferind posibilitatea competitorilor de a-şi adapta în consecinţă strategiile comerciale.

Această practică a fost facilitată de Asociaţia Societăţilor Financiare din România – ALB, dar şi de o companie care a aplicat la politica de clemenţă, oferind autorităţii de concurenţă informaţiile necesare pentru declanşarea investigaţiei în 2017.

O companie a recunoscut participarea la fapta anticoncurenţială, ceea ce a condus la reducerea amenzii aplicate acesteia.

„Acesta este un caz important din punct de vedere al clarificării comportamentului privind schimbul de informaţii, în special în cazul asociaţiilor, similar celui în care au fost implicate companii de asigurare şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR). Rolul şi atribuţiile asociaţiilor sunt benefice – de exemplu, în privinţa aplicării unor standarde profesionale ridicate în industrie. În acelaşi timp, însă, ele pot facilita schimbul unor informaţii sensibile din punct de vedere comercial, permiţând companiilor să fie la curent cu strategiile de piaţă ale concurenţilor lor, ceea ce poate duce la restrângeri ale concurenţei. Impactul schimbului de informaţii asupra mediului concurenţial nu depinde doar de caracteristicile iniţiale ale pieţei în care acesta are loc, ci şi de tipul de informaţii schimbate”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În urma investigaţiei autorităţii de concurenţă, ALB a adoptat măsuri de conformare cu legislaţia din domeniul concurenţei, implementând un proiect de tip „black box”. Astfel, ALB a încheiat un contract cu o firmă de consultanţă, care va centraliza şi prelucra numai informaţii aferente perioadelor trecute (nu a intenţiilor viitoare ale firmelor), iar apoi le va prezenta într-o formă agregată (care să nu permită identificarea informaţiilor strategice ale participanţilor).

Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în fapte anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, în felul acesta, putând beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor.

Decizia autorităţii de concurenţă poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.