ANAF: Evazionistii au prejudiciat cu 1,7 miliarde de euro bugetul pe 2010

 

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a stabilit pentru anul trecut prejudicii aduse bugetului general consolidat in valoare de 7,1 miliarde lei (1,7 miliarde euro), in urma a peste 10.000 de controale. Pierderile au fost consemnate de structurile de control financiar-fiscal: respectiv Garda Financiara, Autoritatea Nationala a Vamilor si structurile de Inspectie fiscala si de Control financiar din aparatul central si din unitatile teritoriale.

 

\”Aceste prejudicii au fost identificate in urma a 10.122 de controale, numarul acestora fiind cu circa 25% mai mare comparativ cu anul anterior, iar valoarea prejudiciului, cu 24% mai mare comparativ cu anul anul 2009\”, se arata intr-un comunicat al ANAF.

Cea mai mare valoare a prejudiciului a fost stabilita de catre structurile de Inspectie fiscala si de Control financiar (56% din total), in urma a 3.907 de controale (39% din total). Comparativ cu 2008, numarul controalelor la care au fost identificate situatii de evaziune fiscala este cu 77% mai mare in 2010, iar valoarea prejudiciului stabilita cu 66% mai ridicata, arata ANAF, fara a preciza cuantumul sumelor recuperate.

Anul acesta, institutiile din structura ANAF au pornit o adevarata cruciada impotriva evaziunii fiscale, cu controale repetate la marile depozite comerciale din jurul Capitalei, precum si in vestitul complex Europa, de care nimeni nu se atingea pana acum, decat sporadic. In prezent, Garda Financiara impreuna cu Politia verifica stocurile de petrol si documentele contabile ale companiei Oil Terminal din Portul Constanta. La actiune participa zeci de inspectori ai Garzii Financiare, politisti si jandarmi. Controlul are loc la scurt timp de la retinerea, pentru fapte de coruptie, a fostului director al SC Oil Terminal Constanta, Stefan Ene. \”Scopul actiunii comune consta in verificarea documentelor privind autorizarea si functionarea antrepozitelor vamale, legalitatea utilizarii sistemelor de depozitare, transfer si masurare. Totodata, va fi verificata legalitatea privind provenienta produselor energetice detinute si eliberarea acestora din antrepozite\”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Administratiei si Internelor. Controalele vizeaza infractiuni ce prejudiciaza bugetul de stat si submineaza economia nationala prin introducerea si distribuirea ilegala de marfuri in zona porturilor de la Marea Neagra.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.