Autobuzele RATB si-ar putea relua traseele preorasenesti la inceputul scolii

 

Autobuzele RATB ar putea circula din nou pe traseele preorasenesti, odata cu inceperea noului an scolar, daca fiecare primarie din judetul Ilfov va incheia contracte cu regia bucuresteana de transport, caz in care costurile vor fi acoperite cu o parte din pretul biletelor si abonamentelor, iar cealalta parte din bugetele autoritatilor locale ilfovene, a anuntat, marti, primarul general Sorin Oprescu.

\”In urma discutiilor cu cei 18 primari ai localitatilor invecinate Capitalei, la care a participat si directorul RATB, a reiesit posibilitatea reluarii, odata cu inceperea noului an scolar, a transportului RATB preorasenesc. Trebuie urgentata elaborarea documentelor necesare liniilor preorasenesti, pentru ca autobuzele sa poata circula de la inceputul noului an scolar. Transportul RATB in Ilfov este o necesitate atat pentru copiii care invata la scolile bucurestene, cat si pentru cetatenii care nu locuiesc, dar lucreaza in Capitala\”, a precizat Oprescu.

Potrivit primarului general, transportul preorasenesc va fi reluat doar daca autoritatile locale din judetul Ilfov vor incheia contracte cu RATB. Autobuzele RATB nu mai circula intre Bucuresti si localitatile din judetul Ilfov din 15 iunie, din cauza datoriilor acumulate catre regia bucuresteana de transport. Reprezentantii Consiliului Judetean Ilfov sustineau ca, in urma unei analize financiare, s-a constatat ca, pe langa cheltuielile de transport, in facturile RATB erau cuprinse si pierderile regiei, iar judetul Ilfov nu are cum sa suporte aceste sume. Autoritatile ilfovene au facut apel atunci catre operatorii de transport privat sa mareasca numarul de microbuze si frecventa cu care acestea circula. RATB a anuntat insa ca municipalitatea nu mai poate suporta legal cheltuielile aferente transportului public preorasenesc, dar nici nu mai accepta neindeplinirea obligatiilor de plata ale autoritatilor din Ilfov.

Circulatia autobuzelor RATB in localitatile din Ilfov a mai fost oprita pentru aproape cinci luni in 2008, dupa ce transportatorii particulari au avut castig de cauza in instanta in contestarea dreptului RATB, considerata regie locala, sa asigure transport catre localitatile altui judet, in speta Ilfov. In 18 septembrie 2008, Guvernul a aprobat cadrul legal pentru ca transportul public intre Bucuresti si localitatile din judetul Ilfov sa fie incadrat in categoria transporturilor locale, asa incat sa fie posibila reluarea circulatiei autobuzelor RATB in Ilfov, ce fusese sistata din 1 iulie. Ulterior, in 13 octombrie, senatorii au adoptat legea privind aprobarea Ordonantei de Urgenta pentru modificarea OUG nr. 109/2005, prin care au fost exceptate de la regulile aplicate transportului interjudetean liniile de transport comun intre Bucuresti si localitatile judetului Ilfov.

Magda SEVERIN

Foto: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.