Autostrada Cernavoda-Medgidia, cu alt constructor

 

Construirea tronsonului Cernavoda-Medgidia va incepe la sfarsitul acestui an, insa cu o alta firma, dupa ce contractul cu compania franceza Colas a fost reziliat, luni. Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, a anuntat ca in luna august 2011 va fi semnat un nou contract pentru acest tronson, la doi ani dupa incheierea precedentului contract, neonorat de francezi.

 

“In termen de o luna de zile, CNADNR va revizui proiectul si va intocmi documentatia de atribuire pentru inceperea licitatiei. Estimam ca in luna august vom avea un nou contract semnat, iar pana la sfarsitul anului sa inceapa lucrarile la noua constructie, fara decalaj de termene”, a afirmat Anca Boagiu. Ea a precizat ca rezilierea contractului pentru executia lucrarilor de constructie a tronsonului Cernavoda-Medgidia a avut loc in urma notificarior primite de compania franceza Colas. “Compania franceza care avea contract semnat din 2009 pentru executia tronsonului Cernavoda – Medgidia, in valoare de 151 milioane euro pentru 20,3 km de autostrada, ne-a demonstrat ca nu vrea sa lucreze in Romania. Dupa nenumarate intalniri cu reprezentantii CNADNR si cu mine, au fost notificati pentru deficiente, dar fara rezultat. CNADNR a notificat cu privire la rezilierea contractului. Motivele rezilierii vizeaza faptul ca nu a fost finalizata proiectarea pentru 14 km. De aceea nu au obtinut nici certificatul de urbanism sau autorizatia de construire. Au fost solicitate costuri suplimentare – 16 milioane euro, in conditiile in care evaluarea arata ca noul aliniament costa cu 5 milioane euro mai putin. De asemenea, un motiv a fost solicitarea de prelungire a termenului de executie cu 24 luni”, a precizat Boagiu.

Ministrul Transporturilor a adaugat ca “lucrarile au fost incepute cu intarziere, din 2010, iar Inspectoratul de Stat in Constructii a intrerupt lucrarile in octombrie, pentru nerespectarea legislatiei privind calitatea constructiilor”.

 

Emil Boc: Ce face ministrul Transporturilor face bine

Premierul Emil Boc a laudat actiunea ministrului Anca Boagiu de reziliere a contractului cu Colas, apreciind ca trebuie sa existe o mai mare responsabilitate din partea constructorilor pentru a-si onora obligatiile contractuale. \”Avem nevoie de constructori care sa-si respecte angajamentele si sa indeplineasca la timp obligatiile din contracte, pentru ca noi, atunci cand facem declaratii, ne uitam la angajamentele din contract, iar daca firmele nu pun in aplicare ceea ce stabileste contractul, evident ca apare intre declaratia politicianului si executarea firmei a lucrarii respective. Trebuie o mai mare responsabilitate din partea firmelor pentru a-si onora obligatiile contractuale. De aceea, eu cred ca ceea ce face ministrul Transporturilor face bine\”, a spus Emil Boc, luni, dupa intalnirea cu deputatii democrat-liberali.

In ceea ce priveste exproprierile, premierul a afirmat: \”Scuze pot fi gasite, important este ca dupa ce doar noi am sesizat ca sunt intarzieri, apar scuzele din partea firmelor. Cred ca aici trebuie sa ne lamurim ca responsabilitatea este a tuturor: a Guvernului care organizeaza aceste lucrari de infrastructura, dar si a constructorilor care trebuie sa le puna in aplicare\”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.