Avocatul Poporului: RAR să aibă acces la bazele de date SIS/SINS

Avocatul Poporului, Renate Weber, recomandă Ministerului Transporturilor să modifice legislația astfel încât Registrul Auto Român (RAR) să aibă acces şi la bazele de date de interes poliţienesc SIS/SINS (Sistemul Informatic Naţional de Semnalări şi participarea României la Sistemul de Informaţii Schengen), în care sunt înregistrate autovehiculele date în urmărire, pentru a le depista în momentul prezentării acestora în vederea emiterii certificatului de autenticitate şi a cărţii de identitate a vehiculelor.

foto: RAR Bacău

În prezent, RAR are acces numai la baza de date FURT AUTO a Poliţiei Române şi la baza de date eASF INTERPOL. Or, există situaţii în care vehiculele urmărite sunt înregistrate în baza de date SIS/SINS, fără ca acestea să fie implementate şi în bazele de date FURT AUTO şi eASF INTERPOL şi sunt cazuri în care unele vehicule sunt înregistrate în bazele de date cu vehicule urmărite ulterior prestării activităţilor specifice RAR”, argumentează Avocatul Poporului.

Modificările legislative sunt cerute şi pentru ca orice autoturism, înainte de înmatriculare, să fie verificat fizic de către un inginer RAR care să ateste autenticitatea elementelor de identificare ale vehiculului. Astfel, s-ar elimina posibilitatea falsificării cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de autenticitate, între momentul emiterii acestora şi prezentarea documentelor la Serviciile de înmatriculări. În plus, s-ar diminua posibilitatea existenţei autovehiculelor donate prin modalitatea înlocuirii numărului de identificare al unui autovehicul furat cu cel al unuia înmatriculat, dar declarat daună totală.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.