Basescu anunta deschiderea iminenta a frontierei cu Serbia la Portile de Fier 2

Presedintele Traian Basescu a anuntat deschiderea, pana la sfarsitul anului, a punctului de frontiera Portile de Fier 2. Seful statului a efectuat, marti si miercuri, o vizita de stat in Serbia, la invitatia omologului sarb, Boris Tadic, ocazie cu care a dat asigurari ca Romania va sustine in continuare, fara rezerve, integrarea europeana a Serbiei. El a amintit despre soarta dramatica a Iugoslaviei – stat disparut de pe harta Europei – si a opinat ca Serbia este “cheia pacii in Balcani”.

\”Intentionez sa revin cat de curand (pe Valea Timocului – n.r.), odata cu deschiderea punctului de frontiera de la Portile de Fier 2, daca vor fi de acord si autoritatile sarbe. Noi ne vom misca foarte repede\”, a spus seful statului miercuri, la intalnirea de la Negotin cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Serbia.

Cu o zi inainte, Traian Basescu i-a indemnat pe romanii din Serbia, cu care a avut o intalnire la Belgrad, sa fie mai uniti, pentru a fi mai reprezentati. Seful statului a mai spus ca Timocul este o prioritate pentru Romania, iar sustinerea pentru Serbia “a fost mereu neconditionata si acordata intr-o perioada dificila”. “Cum ar fi priviti minoritarii romani din Serbia daca Romania s-ar opune avansului ei catre UE? Dar vom sti la momentul potrivit sa aducem argumentele necesare respectarii drepturilor minoritarilor romani si din Valea Timocului, si din Voievodina, si de peste tot unde traiesc in Serbia. Timocul, dupa aceasta ultima discutie pe care am avut-o cu presedintele Tadic, este pentru noi o prioritate si este o masura a onestitatii relatiilor noastre bilaterale. (…) Daca se vor face pasii corespunzatori pentru ca romanii din Valea Timocului sa-si poata pastra cultura, si limba si credinta, este un test al adevarului. Sustinerea noastra pentru Serbia a fost nelimitata si neconditionata in toata perioada aceasta dificila”, le-a spus Basescu reprezentantilor comunitatii romanesti din Serbia.

In declaratia comuna cu presedintele sarb, Traian Basescu a precizat ca nu este dispus la concesii privind minoritatile, mai ales cand este vorba de drepturi europene, si amintit despre soarta dramatica a Iugoslaviei. “Sa nu credeti ca sunt un om foarte dispus la concesii, mai ales cand este vorba de drepturi europene, pe care orice minoritate le are si Romania, fiind o tara model din acest punct de vedere, nu are motiv sa faca nimanui concesii din punct de vedere al respectarii drepturilor minoritatilor. As vrea sa plecam de la o realitate, iar realitatea este ca Serbia a avut drama unui razboi – fosta Iugoslavie -, a avut perioade lungi de izolare, perioade in care nu putea negocia nimic. Si v-as aduce aminte ca si Romania a avut in ‘91 o mineriada care a scos-o din dialogul cu orice stat civilizat. Serbia a avut mai mult decat atat\”, a subliniat Basescu.

La randul sau, Boris Tadic a spus ca tara sa respecta dreptul cetatenilor de a se declara de orice etnie doresc. \”Noi respectam drepturile cetatenilor nostri sa se declare in modul in care doresc, prin asta se intelege si protectia limbilor. Noi in totalitate intelegem situatia poporului roman cand deschide aceasta discutie. Niciodata nu am dorit sa impunem cetatenilor identitatea\”, a precizat presedintele sarb.

Serbia, cheia pacii in Balcani

Presedintele Traian Basescu l-a asigurat marti, la Belgrad, pe omologul sarb ca Romania va sustine in continuare, fara rezerve, integrarea europeana a Serbiei. \”As vrea ca si sarbii obisnuiti, dar si politicienii sarbi, indiferent ca sunt la putere sau in opozitie, si il asigur personal si pe domnul presedinte Tadic, ca Romania va sustine in continuare, fara rezerve, avansul Serbiei catre integrarea europeana. In toate discutiile pe care le avem cu partenerii nostri europeni, dar si cu cei din NATO, sustinem ca Serbia este cheia pacii in Balcani. De aceea noi consideram ca Serbia trebuie sa devina, atat de repede cat se poate, dependent de indeplinirea conditiilor de acces, membra a UE si a spatiului euro-atlantic in general\”, a spus Basescu, intr-o declaratie comuna cu omologul sarb.

Seful statului a anuntat ca \”Romania a ratificat deja intr-una din camerele Parlamentului tratatul de asociere a Serbiei si speram ca Senatul va face acest lucru in timp util, in asa fel incat pe 9 decembrie (cand se va decide statutul Serbiei de candidat la UE – n.r.), Romania sa fie un sustinator probat, prin aprobarea raportului de asociere in Parlament. Deci, un sustinator fara rezerve\”, a punctat Basescu.

La randul sau, presedintele sarb a spus ca \”Rugamintea noastra catre prietenul nostru presedintele Basescu este ca Romania sa sustina Serbia spre integrarea in UE”. “Pe noi ne asteapta o hotarare foarte importanta in luna decembrie, cand sefii din UE vor decide cu privire la perspectiva noastra de integrare. Speram ca putem obtine statutul de candidat si sper ca Serbia indeplineste toate conditiile, avand in vedere raportul pozitiv al UE. Speram ca solutia va fi pozitiva. In acelasi timp, Serbia va continua sa aplice reformele, vom continua un proces adanc si rapid spre interesul cetatenilor si tarii noastre, de aceea, apropierea noastra spre UE este modul cel mai rapid spre reformare”, a declarat Boris Tadic.

Romania nu recunoaste independenta Kosovo

Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu a reiterat, marti, ca Romania nu recunoaste independenta Kosovo. \”Un lucru extrem de important pentru noi, in relatia bilaterala si nu numai, este legat de evolutia situatiei din provincia sarba Kosovo. Romania nu a recunoscut si nu recunoaste independenta Kosovo si credem ca o solutie negociata in care sarbii din Kosovo in orice caz trebuie sa aiba sentimentul ca institutiile sarbe ii servesc si ii protejeaza trebuie sa existe\”, a declarat el, la Belgrad, precizand, totodata, ca nu exista in acest moment nicio analiza care sa justifice de ce ar putea Romania sa recunoasca Kosovo.

In cele doua zile de vizita in Serbia, Traian Basescu a mai avut intrevederi cu primul-ministru Mirko Cvetkovic si cu presedintele Parlamentului sarb, Slavica Dukic Dejanovic. Programul a cuprins, in afara intalnirii cu reprezentantii comunitatii romanesti din Serbia, si o deplasare in Valea Timocului, unde seful statului s-a intalnit cu autoritatile locale din Negotin, cu membrii comunitatii etnicilor romani din Valea Timocului, precum si cu reprezentantii Parohiei Ortodoxe Romane din Malainita.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.