Basescu: Ministrii care inca orbecaie cu aprobarea unor investitii trebuie sa dea avizul cat mai repede!

 

Bugetul nu trebuie sa afecteze investitiile, iar “domnii ministri care inca orbecaie cu aprobarea unor investitii trebuie sa dea avizul cat mai repede”, a avertizat, luni, Traian Basescu, dupa intalnirea la Palatul Cotroceni cu premierul Emil Boc, cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si cu ministri din Guvern. Seful statului a facut din nou apel la “curajul politic sa se ia masurile ce trebuie luate pentru a tine tara stabilizata si a nu mari excesiv nivelul de indatorare”.

“Am mai stabilit impreuna cu Guvernul si cu guvernatorul un lucru care mi se pare important: bugetul nu trebuie sa afecteze investitiile. Deci Romania trebuie sa-si mentina nivelul de investitii. Stiti probabil ca suntem al doilea stat ca procent din produsul intern brut alocat investitiilor in Uniunea Europeana si trebuie sa ne mentinem acest standard, pentru ca acesta este motorul sigur. Investitia publica, fie ca este in drumuri judetene, in drumuri nationale, in ce o fi, investitia publica este cea care ne-a permis sa mentinem inca un nivel acceptabil al somajului. Deci concluzia de baza legata de buget, dincolo de un deficit care sa incercam sa fie mai mic decat 3%, as indrazni sa spun chiar mult mai mic decat 3%, trebuie acompaniata de nereducerea banilor pentru investitii publice. Si aici domnii ministri care inca orbecaie cu aprobarea unor investitii, fie ele si straine, trebuie sa dea avizul cat mai repede pentru inceperea acestor investitii”, a declarat seful statului.

Traian Basescu a continuat spunand ca  “avantajul este ca factorul politic si Guvernul, cu atat mai mult Banca Nationala, sunt constienti de riscurile care pot sa apara in evolutiile economice regionale si europene, si mai trebuie doar curajul politic sa se ia masurile care trebuie luate pentru a tine tara stabilizata si a nu mari excesiv nivelul de indatorare, care acum este acceptabil”. “Dar s-a dovedit ca, desi Romania are un nivel de indatorare mult sub limita maxima admisa pentru un stat european, conform criteriilor de la Maastricht, deci este 60% nivel de indatorare, Romania are 31,8%, dar chiar cu acest nivel de indatorare redus, riscurile de finantare, costurile de finantare sunt foarte mari. Deci Romania s-ar incadra foarte bine cu minus 3 deficit al bugetului de stat si cu o datorie de 31,8% din produsul intern brut. Dar situatia de pe piata ne arata ca, desi avem parametri sau ne proiectasem parametri in acord cu criteriile de la Maastricht, a sta in aceste criterii, la limita lor, reprezinta un risc de indatorare excesiva, care poate fi insa compensat prin masuri in interiorul bugetului”, a conchis presedintele.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.