Berceanu: Daca ar circula numai autoturisme, drumurile ar rezista 30 de ani

Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, recunoaste ca exista drumuri cu \”adevarate cratere\”, in toate judetele, dar spune ca daca ar circula pe ele numai autoturisme, asfaltul ar rezista si 30 de ani, iar acum nu sunt bani suficienti pentru punerea la punct a intregii infrastructuri rutiere.

Ministrul Transporturilor a facut aceste declaratii vineri, la Pucioasa, judetul Dambovita, unde a participat la deschiderea festiva a Concursului National de Aeromodelism \”Henri Coanda\” si i-a fost inmanat titlul de cetatean de onoare al orasului.

In opinia sa, masinile de mare tonaj distrug asfaltul, alaturi de \”marele inamic\” iarna. \”Sunt foarte multe locuri unde exista adevarate cratere, in toate judetele. Sigur, si din cauza ca am avut o iarna grea, si din cauza ca se circula cu greutati foarte mari. Un drum, oricat de putin reparat ar fi, daca nu circula nimeni pe el, nu se strica; deci, drumurile se strica de la circulatie. Trebuie sa va spun ca daca ar circula numai autoturisme, drumurile ar rezista 30 de ani. Acum se strica si de la incarcare, si de la iarna, de la multi factori\”, a declarat Berceanu.

Ministrul a anuntat ceea ce se stia deja: ca ministerul nu are fonduri suficiente pentru reparatiile necesare in infrastructura rutiera, dar se bazeaza pe atragerea de fonduri europene. \”Din pacate, noi nu avem suficiente sume care sa ne permita sa le reparam imediat ce apar lucrurile astea care, sigur, sunt normale, inerente. Sper ca pe masura ce o sa dam drumul pe programele cu finantare europeana, pe care le-am tot anuntat, si sunt destul de multe, o sa putem sa directionam fondurile de la buget spre lucrari ceva mai mici, care si ele sunt necesare\”, a spus Berceanu.

 

Se reiau lucrarile la DN 72 Gaesti – Targoviste – Ploiesti

Referitor la DN 72 Gaesti – Targoviste – Ploiesti, ministrul Transporturilor a anuntat ca lucrarile se vor relua, dupa ce au fost intrerupte pe perioada iernii. \”Acum se reiau lucrarile. Am facut niste verificari la ceea ce s-a realizat. Nu e decat stratul primar, stratul de binder si, cat de curand, urmeaza asternerea, pentru ca a venit si vremea buna, a stratului final. Sunt fonduri\”, a precizat Radu Berceanu. In valoare de peste 47 de milioane de euro, contractul de reabilitare a DN 72 a fost semnat in noiembrie 2008, termenul de executie fiind de trei ani. Lucrarile se pot desfasura numai alternativ, pe cate un sens de mers, in lipsa unor rute ocolitoare.

 

Drumul spre Sinaia prin Targoviste si centura Pucioasa, la anul

Berceanu s-a referit si la investitiile la centura orasului Pucioasa, precum si la drumul spre Sinaia prin Targoviste, carora nu le-a dat nicio sansa de reabilitare anul acesta. \”Avem un proiect pentru centura Pucioasa, pentru care este finalizat studiul de fezabilitate, dar inca nu avem fonduri. Probabil ca de la anul va intra in finantare. De asemenea, pentru drumul spre Sinaia avem un program. S-au folosit fonduri ISPA pentru partea de studii de fezabilitate si, probabil ca daca n-ar fi fost situatia asta economica asa de grea si am fi avut ceva mai multe fonduri, deja erau incepute si lucrarile\”, a precizat Berceanu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.