Boc se lauda cu 90 de km de autostrada

Premierul Emil Boc a declarat joi, la inaugurarea şantierului autostrăzii Nădlac-Arad, că “circulăm deja pe 90 km de autostradă construiţi între 2009-2011”. El a inclus în cifră şi variantele ocolitoare în regim de autostradă ale unor municipii, şi susţine că până la sfârşitul anului lungimea autostrăzilor noi va ajunge la 123 de km. “În total, vom avea anul acesta 123 de km de autostradă”, a spus Emil Boc. Ministrul Anca Boagiu a anunţat si ea ca “foarte curând ne vom întâlni pentru a finaliza unele dintre lucrările începute”, referindu-se la terminarea iminentă a unor porţiuni de autostradă.

“Se va termina tronsonul de autostrada intre Arad si Timisoara. Va fi dat in circulatie tronsonul de la Arad la Oradea. Deja vor demara lucrarile, pentru ca s-a finalizat executia la primul tronson de cale ferata – de data aceasta pe fonduri europene. In total, pot sa spun ca prin judetul Arad trec proiecte care insumeaza circa 1,2 miliarde de euro. Din punct de vedere economic, sunt investitii serioase pe care Guvernul le-a facut in aceasta zona a tarii si care, bineinteles, se vor reflecta si in dezvoltarea economica a intregii tari”, a precizat Boagiu.

Primul-ministru nu a ratat ocazia sa-si critice predecesorul. “Ma intrebati de ce a fost aglomerat traficul pe Arad-Nadlac? Aceasta intrebare poate fi adresata tuturor fostilor prim-ministri ai Romaniei si, mai ales, fostului prim-ministru Tariceanu care, in cei patru ani de mandat, a facut acei celebri 5 kilometri de autostrada. Pana in momentul de fata, in Romania se circula pe 90 km de autostrada facuti in intervalul 2009-2011. Este vorba despre 52 de km din autostrada Transilvania, 17 km la Sibiu, 21 la mare; mai sunt kilometrii de drumuri in regim de autostrada pe Chitila-Voluntari la Bucuresti (20 km), o parte din centura Timisoarei si a Ploiestiului (cate 13 km). Aceste lucruri nu pot fi contestate, pentru ca se vad, au devenit fapte. Daca in 2008 fostul guvern ar fi facut macar tot atatia kilometri, am fi avut un alt trafic”, a spus premierul.

Premierul Emil Boc a fost prezent, alaturi de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, pe santierul autostrazii Nadlac-Arad, inaugurat joi, simultan cu alte 3 tronsoane de autostrada.

Primul punct al vizitei a fost lotul 1 al lucrarilor, iar discutiile cu reprezentantul constructorului au avut loc in imediata apropiere a liniei frontierei romano-ungare. Acesta a oferit detalii tehnice legate de stadiul lucrarilor, explicand ca in prezent lucreaza in circa 100 de utilaje, iar numarul de muncitori va fi de 500.

Joi au inceput lucrarile de construire a 4 tronsoane de autostrada de pe Coridorul IV Pan-european, in lungime de 65 km si in valoare de 450 de milioane de euro, din care 200 numai materialele de constructii.

Este vorba despre Autostrada Nadlac – Arad (Lotul 1- de 22,18 km, cu 5 poduri, 6 pasaje, 16 podete si un nod rutier si Lotul 2 – de 17 km, cu 3 poduri, 7 pasaje si 2 noduri rutiere ), Lotul 1 din Autostrada Timisoara-Lugoj, de 9,5 km (cu 4 poduri, 6 pasaje peste autostrada si un nod rutier) si Lotul 4 din Autostrada Orastie-Sibiu, de 16,10 km (cu 4 pasaje peste autostrada, 2 pasaje peste CF, 2 poduri, 2 noduri rutiere, 2 viaducte metalice peste vai si drumuri forestiere si cu primul tunel pe autostrada din Romania).

Executia va dura 1 an si jumatate (termen de finalizare 10 aprilie 2013), cu 4 ani perioada de garantie, iar locurile de munca nou-infiintate vor ajunge la 3.000. Finantarea este asigurata din fonduri nerambursabile europene prin Fondul de Coeziune (85%) si de la Bugetul de Stat (15%).

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.