Bugetul Bucurestilor, adoptat cu scandal. RATB a primit fonduri suplimentare de 200 de milioane de lei

 

Consilierii generali au adoptat luni seara, cu scandal, bugetul municipiului Bucuresti pentru anul 2011, estimat la peste 4,5 miliarde de lei venituri proprii si 5,1 miliarde lei cheltuieli. Proiectul intocmit de primarul general Sorin Oprescu nu a fost insa pe placul consilierilor generali ai PDL, care detin majoritatea, astfel ca acestia au adus 50 de amendamente, printre care suplimentarea cu 200 de milioane de lei a sumelor alocate RATB si cu peste 280 de milioane de lei a celor destinate RADET. Desi toti cei 18 membri ai PSD s-au declarat impotriva amendamentelor, 15 dintre ei au votat la votul final “pentru”, astfel ca numarul voturilor a fost de 36 din totalul de 55. Cei 8 consilieri ai PDL au refuzat sa participe la vot, astfel ca au parasit sala. Enervat de rezultat, Oprescu a anuntat ca va actiona in justitie Consiliul General, pe motiv ca i-a taiat bani de la investitii.

 

Inainte de sedinta de consiliu, democrat-liberalul Mircea Raicu, viceprimar al capitalei, a acuzat ca proiectul de buget pe 2011 intocmit de Sorin Oprescu este ilegal, deoarece are prevazute 500 de milioane de lei care nu exista in bugetele regiilor RADET si RATB. “Proiectul bugetului Capitalei pe 2011 nu va fi votat de consilierii PDL, deoarece este ilegal si nerealist si nu acopera cheltuielile de functionare ale Bucurestiului, in special ale RATB si RADET. Vom propune, printr-un amendament, ca suma de aproape 500 de milioane de lei necesara functionarii celor doua regii sa fie luata din banii prevazuti atat pentru studii de fezabilitate si proiecte de infrastructura, cat si din bugetele unor institutii subordate Consiliului General al Municipiului Bucuresti – Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti”, a declarat viceprimarul Raicu.

Desi a anuntat ca din suma de aproape 500 de milioane de lei RADET va primi 400, iar RATB 100 de milioane de lei, pana la urma la vot s-a decis ca banii sa fie dati cam in cote egale celor doua regii. El a argumentat decizia ulterioara a consilierilor PDL de suplimentare a bugetului RADET prin faptul ca Guvernul nu mai poate subventiona caldura, din cauza legislatiei europene in vigoare. Potrivit acestuia, in proiectul primarului general era prevazuta suma de 250 de milioane de lei de la Guvern pentru subventionarea RADET, desi acesti bani nu vor mai veni. Potrivit lui Raicu, Primaria Capitalei are nevoie de 840 milioane de lei pentru subventionarea caldurii, fata de 563 milioane lei prevazuti in proiectul de buget, iar RATB ar avea nevoie de 630 milioane de lei, comparativ cu cei 429 de milioane de lei prevazuti de Oprescu. Raicu a adaugat ca se are in vedere acordarea subventiei pentru incalzire pana in luna aprilie, dupa care se va incerca acordarea acesteia \”tintit catre cetateni in functie de veniturile fiecaruia dintre ei\”.

De asemenea, in proiectul de buget era prevazuta suma de 300 milioane de lei, bani care se vor incasa din inchirieri si concesiuni. In opinia viceprimarului Raicu, aceasta este o cifra nerealista, deoarece anul trecut s-au incasat doar 70 milioane de lei la acest capitol. Pe de alta parte, viceprimarul capitalei a spus ca primaria va obtine un credit de 300 milioane de lei din imprumuturi de pe piata de capital, bani care vor fi folositi pentru actualul buget.

 

4,5 miliarde de lei, cu peste un miliard mai putin decat in 2010

Consilierii generali au votat, in final, bugetul Primariei Capitalei in suma de 4,5 miliarde de lei, mai mic cu peste un miliard fata de cel din anul anterior, de 5,6 miliarde de lei. Astfel, in 2011 Bucurestiul va avea in cifre exacte 4.588.435.000 de lei, la care se adauga 302.023.000 de lei, sume din creditele externe contractate de municipalitate si alte 217.747.000 de lei excedent in anul 2010 si care, potrivit reglementarilor Ministerului de Finante, nu pot fi trecute la capitolul venituri.

In procente, impartirea bugetului arata astfel:

– aproape 9% – cheltuieli de personal;

– 23,85% – cheltuieli cu bunuri si servicii;

– 20,14% – subventii ale regiilor (12% pentru RADET si 8% pentru RATB);

– 40,8% – cheltuieli de investitii;

– aproximativ 5% – datoria publica a municipalitatii.

 

Imparteala lui Oprescu nu s-a potrivit abacului consilierilor

In proiectul initial propus de primarul general, din cheltuielile de investitii, care totalizeaza 2.084.490.000 lei (40,8% din totalul bugetului), 27,4% reprezenta finantarea pentru finalizarea obiectivelor \”Lia Manoliu\” si Pasajul Basarab, 7,96% pentru investitiile de la Administratia Spitalelor, iar 3,58% pentru Administratia Strazilor.

Pentru RADET, bugetul era de 625 de milioane de lei, iar pentru RATB, de 400 de milioane de lei.

Disputele consilierilor generali au depasit o ora si jumatate, apoi cele aproape 50 de modificari ale membrilor grupului PDL au fost stranse intr-un amendament si votate odata, pentru a nu mai pierde timpul. Pentru bugetul modificat au votat 36 de consilieri PDL, PRM si PSD. Liderul grupului PNL din CGMB a anuntat ca liberalii (8 la numar) nu vor participa la vot, acestia retragandu-se din sala.

In final, bugetul RADET a fost votat in suma de 825 de milioane de lei, desi primarul general a descris decizia drept \”aberanta si inechitabila\”. In opinia lui Sorin Oprescu, Guvernul trebuie sa-si respecte obligatiile fata de populatie si sa-si plateasca datoriile fata de toate autoritatile locale din tara, inclusiv fata de Bucuresti. \”Solicit in mod imperativ luarea de masuri urgente pentru anularea datoriilor si penalitatilor existente de ani de zile, care sunt urmare a unor politici incorecte si incoerente in ceea ce priveste sistemul energetic national la nivel guvernamental. Pentru ce trebuie sa suporte populatia aceste greseli?\”, a sustinut Oprescu.

El a precizat ca dominanta amendamentelor aduse, luni, proiectului de buget al Capitalei este acela de a acoperi \”pierderile si ineficienta din gaurile negre numite RADET si RATB\”, ale caror servicii intentiona sa le concesioneze.

Cat priveste RATB, bugetul sau a fost aprobat la 630 de milioane de lei, desi Oprescu prevazuse pentru aceasta regie numai 439 de milioane de lei.

 

Stadionul Lia Manoliu, “tuns” de 235 de milioane de lei

Investitiile au avut de suferit in urma modificarilor aduse proiectului de buget, astfel ca Stadionului National “Lia Manoliu” i-au ramas doar 147.857.000 de lei, dupa taierea de 235 de milioane.

Si lucrari “in continuare” a fost lipsite de fonduri importante: Strategia de dezvoltare urbana a Capitalei si realizarea Planului integrat de dezvoltare urbana, precum si proiectul privind Definirea regimului tehnic al constructiilor supuse autorizarii in zonele protejate si in zonele de protectie ale monumentelor.

De asemenea, au fost reduse bugetele alocate lucrarilor noi, cum sunt Strategia de trafic pentru Capitala, pentru concursurile de solutii de amenajare a Pietei Victoriei, a Pietei Unirii si a Palatului Voievodal \”Curtea Veche\” sau cele pentru amenajarea spatiilor supraterane de la Piata Universitatii, respectiv Teatrul National si parcajul ce urmeaza a fi finalizat.

Au mai fost reduse sau anulate bugetele pentru reabilitarea urbana a raului Dambovita, pentru supralargirea soselei Pipera sau pentru pasajul suprateran Splaiul Unirii – Mihai Bravu.

 

Oprescu merge la tribunal

\”Ramane sa atac in justitie acest simulacru de buget, pentru ca este facut pe picior in baie\”, a anuntat Sorin Oprescu, la finalul sedintei. El i-a recomandat si prefectului Capitalei sa procedeze la fel pentru ca \”este reprezentantul Guvernului in teritoriu si ramane de vazut daca hotararea de partid este mai puternica decat activitatea in slujba oamenilor\”.

Edilul-sef sustine ca, in acest moment, niciun serviciu la nivelul municipalitatii nu va putea functiona normal, iar investitiile aflate in derulare nu mai primesc finantare asa cum prevede legea bugetului de stat.

El a catalogat amendamentele propuse de grupul PDL din cadrul Consiliului General drept \”absolut halucinante\”. “In aceste conditii vor fi oprite o serie de investitii aflate in derulare, precum modernizarea Stadionului National Lia Manoliu, realizarea diametralei nord-sud Buzesti-Berzei-Uranus, pasajul care face legatura intre Splaiul Independentei si Autostrada Bucuresti-Pitesti, Pasajul Splaiul Unirii-Mihai Bravu si cel de la Soseaua Pipera peste Barbu Vacarescu”, a precizat Oprescu. Totodata, el a atentionat asupra posibilei declansari a procedurilor de infringement pe mediu daca pana in septembrie nu va fi finalizat studiul privind calitatea aerului in Bucuresti.

In concluzie, Sorin Oprescu a decretat: “Consilierii PDL vor sa blocheze proiectele Bucurestiului”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.