Cadastrul si Publicitatea Imobiliara au trecut la Udrea


Guvernul a aprobat, miercuri, trecerea Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT). Decizia primise cu o zi inainte ok-ul Consiliului National de Aparare a Tarii (CSAT).

 

Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii, a argumentat ca avizul CSAT a fost necesar intrucat MAI este o institutie care face parte din sistemul national de ordine publica si siguranta nationala. Cat priveste activitatile Agentiei, acestea “sunt strans legate si interfereaza cu activitatile aflate in atributiile MDRT”, a precizat ea. Astfel, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului are in coordonare programe de realizare a planurilor de urbanism, de ridicare de date topo-cadastrale, de realizare a bancilor de date urbane, activitati care intra si in aria de competenta a Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Prin trecerea agentiei in subordinea MDTR, practicile vor fi unificate si datele vor standardizate, astfel incat sa fie sprijinita politica de dezvoltare regionala coordonata de minister.

Ministrul Elena Udrea a aratat ca obiectivul MDTR este realizarea cadastrului general la nivel national din fonduri publice si a precizat ca, in prezent, se cauta solutii pentru finantare. Ea a explicat si nevoia de a solutiona problema realizarii cadastrului general: ”Sunt foarte multe proprietati care se suprapun, sunt foarte multe persoane care detin din titluri aceeasi proprietate, procese nesfarsite care se genereaza ca urmare a dorintei legitime de a solutiona problemele create ca urmare a restituirilor de proprietati care s-au facut dupa 1989 si care, nebazandu-se pe un cadastru general, au generat toate aceste confuzii”.

In prezent, lipsa cadastrului general impiedica buna administare a terenurilor, avand implicatii in cresterea economica, protejarea mediului si realizarea programelor de dezvoltare pe termen mediu si lung. In fine, Udrea a spus ca lipsa cadastrului general influenteaza negativ si accesul la credite si a amintit ca situatiile de suprapuneri de titluri de proprietate au condus la procese intentate Romaniei la CEDO.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.