CAS-ul, zdrobitor pentru mediul de afaceri

 

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, a catalogat contributia pentru asigurarile sociale de stat  – CAS – ca fiind “zdrobitor pentru mediul de afaceri”. El a recunoscut insa ca daca aceasta contributie ar scadea, pierderile la venit ar trebui echilibrate cu o scadere de cheltuieli sau cu un alt venit. Reamintim ca atat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, cat si presedintele tarii, Traian Basescu, au exclus o micsorare a CAS-ului “in momentul de fata”, desi ambii admit ca este mare.

\”CAS-ul in Romania este foarte mare; este zdrobitor pentru companii, pentru mediul de afaceri\”, a declarat Mihai Tanasescu, luni, in cadrul unei emisuni la TVR Info. El a precizat ca daca CAS-ul ar scadea, \”o eventuala pierdere de venit ar trebui sa fie compensata cu un alt venit sau o scadere de cheltuiala\”, in asa fel incat echilibrele deja stabilite sa nu derapeze din nou. \”Teoretic e posibil, dar trebuie vazut daca practic se poate implementa acest lucru… In tot cazul, contributiile sociale trebuie sa aiba o tendinta descrescatoare, este o convingere proprie in ceea ce priveste acest lucru\”, a declarat Tanasescu.

Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor, a anuntat recent ca “in momentul de fata nu se poate lua decizia reducerii CAS”. \”Sigur ca mi-as dori sa putem reduce contributiile sociale pentru angajator, dar nu as vrea sa luam aceasta masura, iar peste 2-3 luni sa revenim cu altele de crestere a impozitelor si taxelor, cum se intampla in Ungaria si Bulgaria\”.

Presedintele Traian Basescu a admis ca CAS-ul este ridicat, dar a explicat ca \”intr-o tara in care avem mai multi pensionari decat salariati nu exista alta solutie. Dar putem compensa, reducem CAS-ul si marim taxele acolo unde avem taxe foarte mici, ridicam cota unica la 24. As vrea sa nu-i mai vad (pe jurnalistii din domeniul economic, n. red.) cu ochii umezi dand solutii pentru care nu raspund\”, a declarat seful statului duminica, la finalul intalnirii de la Cotroceni cu delegatia comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, la care a participat si Tanasescu.

Alianta Confederatiilor Patronale din Romania a venit, luni, cu o alta propunere: Guvernul sa adopte o masura legislativa prin care angajatorii sa poata acorda stimulente salariale fara plata impozitului pe salarii pentru castigurile cuprinse intre 700 de lei si 1.000 de lei, iar acestia sa plateasca CAS-ul aferent, conform legii in vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.