CC suspectează că asigurătorii au schimbat ilegal informații

chiritoiu-21-550x507Consiliul Concurenței (CC) suspectează că firmele de asigurări au schimbat ilegal informații prin intermediul unei reviste de profil pe piața asigurărilor, iar ancheta dec;anșată anul trecut va fi gata la mijlocul acestui an, după ce va expira termenul de plafonare a tarifelor RCA, a declarat președintele Autorității, Bogdan Chirițoiu.

“Cam la mijlocul acestui an ne așteptăm să terminăm investigația împotriva firmelor de asigurări, unde noi suspectăm că, prin intermediul revistei lor de profil sau a unui site asociat revistei, schimbau informații între ei. De fapt știm că schimbau informații, dar este de văzut dacă acest schimb de informații a fost ilegal. Trebuie să vedem dacă schimbau atât de multe informații încât le permitea lor să anticipeze ce vor face concurenții lor. Deci în acea perioadă vom ști dacă îi amendăm sau nu. Este o coincidență, dar aceste lucruri vor trebui cântărite. Sunt cam aceeași oameni care analizează comportamentul lor în trecut și se vor uita și la ce se întâmplă în piață în această perioadă în care expiră perioada de plafonare a prețului RCA”, a arătat oficialul Consiliului Concurenței.

Instituția a demarat din oficiu, în iulie 2015, o anchetă pe piața asigurărilor privind o posibilă încălcare a regulilor naționale și comunitare de concurență de către Media Xprimm, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare din România (UNSAR), societățile deasigurare membre UNSAR, precum și alte societăți de asigurare.

Chirițoiu a amintit că anul trecut au fost plafonate tarifele RCA – fără a preciza însă că acest lucru s-a întâmplat în urma protestelor transportatorilor, ci rezumându-se la a spune că este prima dată în 20 de ani când Consiliul Concurenței a aprobat înghețarea prețurilor pe o piață teoretic liberă: “Am considerat că turbulențele de pe piață sunt suficient de mari, astfel încât plafonarea prețurilor a fost justificată”.

Autoritatea de Concurență va analiza efectele în piață ale plafonării, a adăugat el: “Ne așteptăm ca, după perioada de șase luni, care expiră în aprilie, lucrurile să intre în normal, adică piața să funcționeze cu prețuri rezonabile. Prețuri rezonabile însemnând prețuri nu foarte mari, dar totuși suficient de mari ca să acopere daunele care trebuie suportate: reparațiile mașinilor lovite și despăgubirea victimelor accidentului, atât în țară, cât și în străinătate”.

Bogdan Chirițoiu a arătat că “efectele negative ar fi dacă vedem că toate prețurile s-au aliniat și dacă, după liberalizare, este sunt cumva mari. Dacă sunt egalizate și mari, aceasta înseamnă că mai degrabă am cartelizat piața”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.