CE: Statele membre vor obține simultan vaccin anti-COVID

Toate statele membre ale Uniunii europene (UE) vor avea acces în același timp la vaccinurile împotriva COVID-19, în funcție de dimensiunea populației, a decis, în 15 octombrie, Comisia Europeană (CE).

Executivul comunitar, care negociază cumpărarea de vaccinuri pentru toate statele membre UE,  a prezentat principalele elemente care trebuie luate în considerare de către statele membre în strategiile lor de vaccinare împotriva COVID-19, „în vederea pregătirii Uniunii Europene și a cetățenilor săi pentru momentul în care va fi disponibil un vaccin sigur și eficace, precum și grupurile prioritare care trebuie avute în vedere pentru vaccinare în primul rând”.

Astfel, numărul total de doze de vaccin va fi limitat în cursul primelor etape de desfășurare și înainte ca producția să poată fi intensificată, se arată într-un comunicat al CE.

Prin urmare, comunicarea oferă exemple de grupuri prioritare neclasificate care trebuie avute în vedere de către țări atunci când vaccinurile împotriva COVID-19 vor fi disponibile, inclusiv:

  • lucrătorii din unitățile de asistență medicală și din unitățile de îngrijire pe termen lung;
  • persoanele cu vârsta de peste 60 de ani;
  • persoanele care sunt expuse în mod deosebit riscurilor din cauza stării lor de sănătate;
  • lucrătorii care asigură servicii esențiale;
  • persoanele care nu pot practica distanțarea socială;
  • grupurile dezavantajate din punct de vedere socio-economic.

În așteptarea vaccinurilor autorizate împotriva COVID-19, și în paralel cu continuarea altor servicii și programe esențiale de asistență medicală și de sănătate publică, UE trebuie să asigure în continuare atenuarea transmiterii virusului.

Aceasta poate fi realizată prin protejarea grupurilor vulnerabile și prin respectarea de către cetățeni a măsurilor de sănătate publică.

„Până atunci, și foarte probabil și în etapele inițiale de lansare a vaccinării, măsurile nefarmaceutice, cum ar fi distanțarea socială, închiderea locurilor publice și adaptarea mediului de muncă vor continua să reprezinte principalele instrumente de sănătate publică pentru controlul și gestionarea focarelor de COVID-19”, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.