Ceferiștii protestează. Ministrul Șova a discutat cu ei

Peste 2.000 de angajați ai CFR au protestat în 20 aprilie în fața Ministerului Transporturilor, apoi au mers în marș în Piața Victoriei la sediul Guvernului, după ce, timp de mai multe zile, au pichetat sediul MT.

Protestatarii sunt nemulțumiți de salarii și de condițiile de muncă, dar sunt și speriați că CFR Marfă va intra în faliment.

“Avem nevoie urgentă de investiţii deoarece degradarea constantă a infrastructurii şi a materialului rulant va genera, cât de curând, falimentul istoric al unui sector economic strategic, extrem de important pentru economia românească”, au declarat liderii de sindicat.

O echipă a purtat discuții atât cu ministrul Transporturilor, Lucian Șova, fiind primiți ulterior și la Guvern, însă premierul Viorica Dăncilă se afla în Pitești la deschiderea Festivalului Lalelelor. Supărați, liderii de sindicat au declarat la ieșire: “Se pare că singura soluție este oprirea lucrului pe calea ferată în toată România”

Lista lor de revendicări cuprinde: aprobarea Legii privind statutul personalului feroviar, susţinerea investiţiilor multianuale în calea ferată, pentru reabilitarea infrastructuri feroviare şi achiziţia de material rulant nou, adoptarea unor soluţii pentru evitarea falimentului CFR Marfă.

Ministrul Transporturilor sprijină  promovarea Statutului personalului feroviar

După întâlnirea ministrului Lucian Șova cu liderii de sindicat, MT a transmis, într-un comunicat, că acesta “și-a arătat, încă de la preluarea mandatului, deschiderea față de revendicările sindicatelor din domeniul feroviar”.

“La întâlnirile cu reprezentanții federațiilor sindicale, Lucian Șova le-a spus că face demersuri concrete pentru îmbunătățirea legislației din domeniul feroviar. În acest context, ministrul Transporturilor a precizat că sprijină  promovarea Statutului personalului feroviar, în conformitate cu prevederile legale din domeniul dreptului muncii și a legislației în domeniul pensiilor și protecției sociale, într-o formă care să nu producă dezechilibre sociale”, precizează MT.

Ministrul Transporturilor consideră că prioritatea în domeniului feroviar este creșterea volumului de investiții, astfel încât companiile feroviare de stat să facă față concurenței pieței comunitare.

Trebuie recuperate datoriile

În acest sens, ministrul Lucian Șova a atras atenția că CFR S.A. are nevoie să îmbunătățească infrastructura feroviară și din fonduri proprii, “ceea ce înseamnă că trebuie să își recupereze datoriile, inclusiv cea de peste 800 de milioane de lei de la CFR Marfă”.

“Iar managementul CFR Marfă trebuie să acționeze responsabil, să pună capăt pierderilor și să găsească soluții pentru creșterea veniturilor și a competitivității pe piață. Orice companie care desfășoară o activitate comercială are obligația să-și plătească angajații, să-și onoreze contractele și să-și achite datoriile:, a spus ministrul Lucian Șova.

La întâlnirile cu ministrul Transporturilor, conducerea CFR Marfă a dat asigurări că are în atenție modul de prioritizare a cheltuielilor, iar plata salariilor s-a făcut și se va face în concordanță cu prevederile legale.

Ministrul Lucian Șova a atras atenția că “managementul companiilor din subordine și sindicatele trebuie să aibă obiective comune, în interesul companiilor pentru care lucrează”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.