Centura de siguranta o poarta doar “fraierii” – justificari puerile din partea soferilor

 

Justificarile celor care nu poarta centura de siguranta sunt de-a dreptul stupefiante: “o poarta doar fraierii” sau “masina mea are airbag-uri, asa ca nu am nevoie de centura”. Acestea sunt raspunsurile date de conducatorii auto surprinsi fara centura de Brigada Rutiera a Capitalei, iar rezultatele controlului sunt edificatoare: 91 dintre cei 674 de soferi verificati in doar doua ore nu purtau centura de siguranta.

 

In filtrul organizat de politisti in zona Pietei Constitutiei din Bucuresti au fost aplicate, asadar, 91 de sanctiuni contraventionale acelor soferi care nu au respectat prevederea legala. “Acest lucru inseamna, totusi, ca 86,5% din conducatorii auto care au fost controlati in filtrul respectiv au constientizat faptul ca purtarea centurii de siguranta face diferenta intre viata si moarte”, precizeaza, cu optimism, reprezentantii Brigazii Rutiere.

Iata cele mai frecvente motivatii privind nepurtarea centurii de singuranta:

  • Foarte multi spun ca ii deranjeaza;

  • Centura de siguranta o poarta doar “fraierii”;

  • Daca esti sofer atent, nu ai nevoie de centura;

  • In caz de accident e mai greu sa iesi din masina cu centura montata;

  • Acum m-am pus in miscare si nu am avut timp;

  • Masina mea are airbag-uri si nu am nevoie de centura…

In perioada 7 – 13 martie se desfasoara saptamana SEATBELT OPERATION, cand, la nivel national si la nivelul statelor membre TISPOL, se organizeaza simultan actiuni in trafic pentru identificarea si sanctionarea acelor conducatori auto si ocupanti ai autovehiculelor care nu poarta centura de siguranta. “O rezerva importanta de securitate rutiera, dar insuficient exploatata pe drumurile din Romania, este purtarea centurii de siguranta. Aceasta este considerata de unii doar un obiect de decor al masinii si nu un accesoriu care la un moment dat le poate salva viata. De fapt, centura, impreuna cu tetiera si cu airbag-urile, sunt menite ca, in cazul unei coliziuni frontale, laterale, din spate ori a unei rasturnari, sa asigure o pozitie fixa in scaune a conducatorului auto si a ocupantilor, astfel incat leziunile produse, in special la nivelul capului si coloanei vertebrale, sa fie evitate. Principalul obiectiv urmarit de Brigada Rutiera a Capitalei este acela de a mentine, pe o curba descendenta, numarul accidentelor de circulatie si al persoanelor decedate sau ranite grav”, precizeaza Brigada Rutiera.

In afara masurilor preventive, politistii de la circulatie au organizat anul trecut peste 100 de actiuni, unde au aplicat peste 67.000 de amenzi celor care nu au folosit centura de siguranta.

Conform Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002, republicat, “conducatorii si pasagerii autovehiculelor, care ocupa locuri prevazute prin constructie cu centuri de siguranta, sunt obligati sa le poarte in timpul circulatiei pe drumurile publice, atat in localitati, cat si in afara acestora”. Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu 2 – 3 puncte amenda (134 – 201 lei), iar transportul copiilor in varsta de pana la 12 ani pe locul din fata al autovehiculelor constituie contraventie si se sanctioneaza cu 9 – 20 puncte amenda (un punct amenda reprezinta 10% din salariul minim pe economie, un punct amenda – 67 lei).

Dar mai important decat orice, purtarea centurii inseamna salvarea vietii, in caz de accident.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.