Centura Iasi, gata in mai 2012


 

Soseaua de centura a municipiului Iasi, inceputa in 2008, va fi finalizata in mai 2012, potrivit premierului Emil Boc, care a inspectat duminica santierul. Pana acum au fost construiti insa numai 5,8 km din totalul de 14, dar seful Executivului este optimist, el avand “pe teava” cel putin alte 4 centuri.

 

\”Sunt aici pentru a vedea stadiul lucrarilor la centura Iasiului. (…) 5,8 km s-au finalizat anul trecut, diferenta pana la 13.9 km se va face anul acesta si, in mai 2012, urmeaza sa fie dati in exploatare, astfel incat si iesenii sa scape de acest cosmar al traficului greu. Spun asta pentru ca, anul acesta si anul viitor, vom mai finaliza lucrarile la centurile ocolitoare de la Constanta, speram ca incepand cu luna octombrie constantenii sa scape de traficul greu. De asemenea, la Cluj mai avem de finalizat o centura, dupa cum stiti, la Suceava si demararea lucrarilor, de exemplu, la centura Bacaului, daca este sa vorbim de lucrari care se afla in zona. Daca mergem pe partea de vest a tarii – centura Aradului, care va fi gata pana in mai 2012, sau autostrada Arad-Timisoara, care va avea un rol important in fluidizarea traficului in acea zona. Pe langa acestea, continuarea lucrarilor de pe Coridorul IV constituie obiectivele prioritare pe care le avem in materie de infrastructura rutiera. Aici, la Iasi, din cate vad si imi spun constructorii, lucrarile sunt in grafic, dar eu cred ca se poate chiar si un pic mai repede de mai 2012 sa se dea in exploatare lucrarea”, a spus Boc.

Lucrarile la centura Iasi, in valoare de 52 de milioane de euro, au inceput in 2008, fiind executate de firma Vega 93 SRL Galati, insa au intarziat din cauza procedurii greoaie a exproprierilor, oamenii din zona impotrivindu-se cedarii parcelelor. Soseaua are in total 24 km, iar intr-o prima etapa vor fi finalizati 14 km, ce vor lega drumul european E 583 de drumul judetean Iasi-Vaslui.

“Rezolvarea” centurii este una dintre problemele majore pe care Iasiul le are. A doua este Aeroportul Iasi iar a treia este Spitalul de Urgenta. “Doua dintre cele trei mari provocari ale Iasiului tin de Guvern: centura ocolitoare si Spitalul de Urgenta. Una – aeroportul – tine de Iasi, de Consiliul Judetean, de tot ceea ce inseamna conducerea politica a Iasiului. Guvernul si-a facut datoria si a realizat schimbul de teren aferent pentru ca Aeroportul sa poata fi dezvoltat, dar vad ca, din nefericire, fie din orgolii locale, fie din pasiuni pe care nu le inteleg, se bate pasul pe loc. Iar in privinta celorlalte teme – centura si Spitalul de Urgenta – Guvernul isi va duce pana la capat misiunea si va sprijini realizarea acestora”, a promis premierul. Disputele dintre presedintele Consiliului Judetean si consilieri pe tema aeroportului dateaza de 2-3 ani, fara ca partile sa ajunga la consens.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.