Circulatie oprita de incendii de vegetatie

 

Circulatia de pe Autostrada Bucuresti-Pitesti a fost oprita miercuri dupa-amiaza timp de o ora si jumatate din cauza unui incendiu de vegetatie, astfel de evenimente innebunitoare pentru soferi inmultindu-se in ultima perioada. Numai saptamana trecuta s-au produs 8 incendii pe A2, iar in ultimele 3 luni au fost peste 100 pe A1, fiind necesara devierea traficului pana la stingerea focului. Politia recomanda conducatorilor auto sa nu intre in perdelele de fum, pentru ca riscul unor coliziuni in lant este extrem de ridicat. In cazul autostrazilor, autovehiculele trebuie oprite pe benzile de circulatie, in ordinea sosirii, punand in functiune luminile de avarie. Banda de urgenta trebuie lasata libera, aceasta fiind destinata autovehiculelor de interventie.

Incendiul de pe A1 a izbucnit in zona kilometrului 91, astfel ca Politia Autostrazi a deviat temporar traficul pe sensul dinspre Pitesti spre Bucuresti prin Cateasca si Leordeni, pana la finalizarea interventiei pompierilor. Potrivit sefului Politiei A1, comisar sef Emilian Buican, actiunea pompierilor a fost dificila din cauza fumului dens, pe parcursul operatiunii circulatia fiind dirijata de catre cinci echipaje de politie. \”Suprafata pe care s-a manifestat focul este mare, aproximativ jumatate de hectar si pe vreo 30 de metri in adancime, adica de la autostrada spre camp. (…) Trebuie sa spun ca exista o problema cu aceste incendii; am avut peste 100 in ultimele trei luni, cele mai multe sesizate prin 112 de catre soferi, insa din fericire nu am avut accidente\”, a precizat Emilian Buican.

Pompierii incearca sa afle cine sunt proprietarii terenurilor pe care se produc incendiile – majoritatea provocate de arderea necontrolata a resturilor vegetale cultivate -, dar este dificil sa-i amendeze, pentru ca acestia nu recunosc, invocand aprinderea focului de la tigarile aruncate de soferi.

Centrul INFOTRAFIC din cadrul IGPR informeaza, la randul sau, ca in ultima perioada au fost semnalate numeroase cazuri de incendiere a vegetatiei uscate in apropierea drumurilor publice. In majoritatea cazurilor, aprinderea miristilor se face intentionat de catre agricultori, dar sunt si situatii in care focurile aprinse in gospodariile cetatenilor scapa de sub control, mai ales din cauza vantului puternic, extinzandu-se.  

Recomandari pentru cei prinsi in fum

Politia Romana le recomanda participantilor la trafic, dar si celorlalti cetateni, sa anunte autoritatile la numarul de urgenta 112 imediat ce observa astfel de incendii, pentru ca echipajele de pompieri sa soseasca in timp util, iar echipajele de politie rutiera sa ia masuri de prevenire a accidentelor de circulatie, in cazul in care fumul degajat reduce vizibilitatea in zona drumurilor.

Participantii la trafic sunt sfatuiti sa nu intre in perdelele de fum, pentru ca riscul unor coliziuni in lant este extrem de ridicat.

In cazul autostrazilor, autovehiculele trebuie oprite pe benzile de circulatie, in ordinea sosirii, punand in functiune luminile de avarie. Banda de urgenta trebuie lasata libera, aceasta fiind destinata autovehiculelor de interventie.

Pe celelalte drumuri, oprirea se va face in afara partii carosabile, iar atunci cand nu este posibil, cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului, paralel cu axa acestuia, punand in functiune luminile de avarie, in mod succesiv, in ordinea opririi.

Cetatenii care creeaza situatii de pericol prin aprinderea vegetatiei uscate risca sa fie sanctionati contraventional. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati se sanctioneaza, de catre specialistii inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta, cu amenda de la 1.000 la 2.500 lei.

De asemenea, in prealabil trebuie informat serviciul voluntar pentru situatii de urgenta si este obligatorie obtinerea autorizatiei Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului. Este interzisa folosirea focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.